På julaften blir det ofte mye avfall fra innpakningspapir og emballasje. En smart løsning er å sette opp sorteringsstasjoner i stuen på julekvelden før gavene åpnes, så er det enkelt å sortere underveis – plast, papp, og restavfall for seg selv.

I løpet av høytiden vil det sannsynligvis oppstå ekstra mengder matavfall. Forsøk å redusere matsvinn ved å benytte restene fra julemåltidene til lunsj eller frys ned det som blir til overs. Se også vår porsjonsguide for å unngå lage for mye mat:

Skrell, avkapp og annet matavfall som ikke kan spises, vil det for øvrig alltid bli, så les mer om kildesortering av matavfall her.

Det er ikke ett fett hvor du kaster matfett

Fett etter ribbe eller pinnekjøtt stivner når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfallet (eller restavfall). Bruk tørkepapir for å få med siste rest før kasserolle eller stekebrett vaskes.

En del julebakst, som for eksempel smultringer, kan også gi mye matfett til overs. Fett som ikke stivner, kan du helle over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner før du kaster den.

Matfett bør nemlig ikke helles i vasken eller i toalettet. Dette kan tette rørene og tiltrekke seg skadedyr som rotter.

Gavepapir kan ikke gjenvinnes

Glanset, vanlig gavepapir er restavfall siden det inneholder korte papirfibre, mye fargestoffer og leire. Gråpapir med eller uten farge og mønster, kan derimot sorteres sammen med annet papir. Diverse gavebånd/rosetter, tau, hyssing og taperester kastes også i restavfallet eller i julesekken.

Julesekken

Julesekken er en rød plastsekk som kan hentes gratis på alle gjenvinningsstasjoner, også den mobile.  Bruk sekken til ekstra restavfall fra julefeiringen som isopor, glanset gavepapir, gavebånd, hyssing, sløyfer osv. NB: det skal ikke matavfall i sekken. Du setter den ut ved siden av bosspannet eller restavfallscontaineren på tømmedagen for restavfall.
For dem med nedgravde løsninger kan sekken leveres gratis tilbake til gjenvinningsstasjon etter jul.

Juletreet

Når du pakker ut juletreet, skal nettet rundt det kastes i restavfallet, selv om det er av plast. Den vikler seg inn i maskineriet og skaper tekniske problemer i gjenvinningsprosessen, og de kan derfor ikke materialgjenvinnes. Dette gjelder også vednett som skaper samme problem.

Ekte trær kan leveres som hageavfall på en gjenvinningsstasjon når julen er forbi. Ikke glem å fjerne all pynten før levering. I januar og februar er det gratis å levere juletrær til gjenvinningsstasjonene, også den mobile.

Heldigvis kan plastjuletrær brukes om igjen, år etter år, men skal et plastjuletre først kastes, så leveres det som restavfall på gjenvinningsstasjonen. Elektrisk avfall som juletrebelysning må ikke inkluderes. Hvis lysene er innebygd i treet, må hele treet leveres som elektrisk/elektronisk avfall.

Tusen julelys?

Ødelagte juletrelys, adventsstaker med ødelagte pærer, og andre elektriske produkter er EE-avfall og leveres gratis til gjenvinningsstasjon eller til butikker som selger slikt.

Stearinlys gir lun stemning, men det gir også forurensning med sotpartikler og svevestøv. Det er best å se etter svanemerke når du kjøpet stearinlys. De soter mindre og bruker fornybar stearin laget av planteoljer, i stedet for palmeolje eller parafin. Et bedre valg for både innemiljøet ditt og miljøet ellers. Husk å sortere riktig: stumpene og telysholdere av plast i restavfall, mens telysholdere av metall kan leveres til nærmeste returpunkt for glass- og metallemballasje.

Fyrverkeri

Brukt fyrverkerirester kan kastes i restavfallet. Ubrukt fyrverkeri må derimot ikke kastes i restavfallet, og kan heller ikke leveres til gjenvinningsstasjonen. Det ubrukte fyrverkeriet leverer du tilbake til den butikken hvor det er kjøpt, så får butikken levere det videre til importøren. 

Julepynt

Ødelagt juletrepynt av plast og glass skal kastes som restavfall, men det er et godt tips å pynte med med ting fra naturen. Granbar lukter nydelig i huset og pyntet med sløyfer og kongler skaper det en fin stemning. Kristtorn og kranser, mose og blåbærlyng er også fint.

Papirservietter er lett å vende seg av med. Den gode gamle tradisjonen med tøyservietter passer fint til et lekkert pyntet julebord.

Gi miljøvennlige gaver

Det viktigste du gjør er å tenke over hva du legger under treet. Ikke kjøp ting som raskt blir til boss. Gå gjerne foran med et godt eksempel. Skriv en ønskeliste og be venner og familie om å gjøre det samme. Da kan du både få og gi brukbare ting. Slå deg gjerne sammen med andre og kjøp noe ordentlig. Skriv også på listen at gaver gjerne kan være brukt! Sjekk ut BIRs egne ombrukstilbud.

Opplevelser som en konsertbillett, en deilig middag, et kurs eller et klippekort på tjenester som støvsuging eller vindusvask er fine miljøvennlige gaver.

 

BIR ønsker alle en riktig god jul og et godt nyttår!