Matavfallsspann blir nå en standardløsning for alle eiendommer. Det er kun kunder som komposterer matavfallet i en kompostbinge kan reservere seg mot utdeling av dette spannet.
Hvis du er en av dem som komposterer matavfallet ditt, les mer om reservasjon lenger nede på siden.
Når du mottar det nye matavfallsspannet:
-
Følg med og trekk spannet inn
Spannet vil bli plassert der du vanligvis setter ut restavfallet ditt. Det er viktig at du trekker spannet inn til eiendommen din så snart som mulig etter utlevering. Husk å sjekke etiketten på spannet for å sikre at det er registrert på riktig adresse. For dem med felles hentested er det spesielt viktig å rydde plass til de andre spannene. -
Ta spannet i bruk
Du kan begynne å bruke matavfallsspannet med én gang. Matavfall sorteres i papirposer som følger med BIRs kjøkkenkurv med luftehull. Kjøkkenkurven og papirposene ligger oppi matavfallsspannet når det leveres til deg. -
Finn dine tømmedager
Matavfall vil bli hentet annenhver uke. Tømmedagene for din eiendom blir tilgjengelige på bir.no eller i BIRs app innen en uke etter du har mottatt spannet. Appen sender deg påminnelser dagen før henting. Vær oppmerksom på at du kan få varsler om tømming før spannet er levert, dersom du allerede har appen installert.
Slik sorterer du matavfallet
Matavfallet sorteres i papirposer, som brukes sammen med BIRs kjøkkenkurv med luftehull. Da fordamper mye av fuktigheten fra matavfallet, og lite fukt gir lite lukt. Bruk derfor ikke plastpose rundt papirposen. Når du trenger flere poser, kan du hente dem gratis i de fleste matbutikker og i miljøparker.
Les her om hvordan du bruker papirposene riktig.
Visste du at en buss kan kjøre en halv kilometer på 2 kilo matavfall? Matavfallet behandles i dag på Jæren. Biogass brukes som miljøvennlig drivstoff, mens biogjødsel tilfører jorden viktige næringsstoffer. Fra 2026 vil vi ha vårt eget anlegg på Voss som vil gi lokale bønder kortreist, verdifull gjødsel.
HUSK DETTE:
- Hold avfallet tørt. Pakk inn fuktige matrester i tørkepapir. Legg brødskalker til sides og ha dette først i bunnen for å samle opp fukt. Større mengder flytende avfall som supper, sauser, og frityrolje bør helles i en tett flaske eller melkekartong før det kastes i restavfallet.
- Bytt papirpose ofte. Skift ut papirposen hver tredje dag, selv om det ikke er mye i den.
- Flekker på posen er vanlig, men blir den bløt, ta på en ekstra papirpose før du legger den i matavfallsspannet.
- Hold spannet rent. Vask spannet innimellom med såpevann og en kost. Det forhindrer lukt og kan også hjelpe mot fluer. Det er lurt å legge litt avispapir i bunnen for å fange opp fukt.
JA TAKK
- Skrell og skrotter fra frukt
og grønt - Brød og bakervarer
- Mel og andre tørrvarer
- Rekeskall, fiskebein og -skinn
- Småbein fra kylling/kjøtt
- Egg- og nøtteskall
- Kaffefilter og -grut
- Stivnet matfett
- Tørkepapir med matrester
NEI TAKK:
- Jord, planter og hageavfall
- Bleier og bind
- Kattesand og dyreekskrementer
- Store kjøttbein
- Aske
Reservasjonsmulighet for hjemmekompostører
Dersom du allerede komposterer hele året og derfor ikke kaster matavfall sammen med restavfallet, kan du si ifra at du ikke ønsker matavfallsspann ved å sende inn dette skjemaet til oss.
Vi gjør oppmerksom på at dette skjema gjelder kun for de som komposterer i en kompostbinge/bokashi.
Meld ifra til oss i dag, eller senest innen tre dager fra du mottar første SMS om at vi starter å dele ut spann i ditt område.
NB! Spannet kan i noen tilfeller bli plassert ut selv etter reservasjon er sendt inn. Da må du oppbevare matavfallsspannet lett tilgjengelig på eiendommen din (ikke på tømmestedet) til vi får mulighet til å hente det inn igjen.
Spørsmål om den nye henteordningen?
Her kan du lese spørsmål og svar