Krav til kildesortering og økte rammebetingelser gir høyere renovasjonspriser i 2025. BIR har som mål å levere gode renovasjonstjenester på en effektiv måte og til lavest mulig pris. Renovasjonsgebyret skal dekke kostnadene for tjenestene, verken mer eller mindre.

Hvorfor øker prisen for renovasjon?

I 2025 stiller myndighetene krav om sortering av flere avfallstyper. Det betyr et utvidet tjenestetilbud, innkjøp av utstyr og flere tømmeruter. I 2024 er BIR pålagt å betale 104 millioner i statlig forbrenningsavgift for restavfall. Lønns- og prisvekst, samt økt rentenivå, påvirker også prisene. Renovasjonsprisen har i 2025 økt med rundt 80 kroner per måned for en gjennomsnittlig husholdning.

Oppnå lavest pris ved god kildesortering

Gebyrmodellen til BIR premierer kunder som er gode til å kildesortere. I kommunene Bergen, Bjørnafjorden, Kvam, Osterøy, Samnanger og Vaksdal er én tømming av restavfallsspannet i måneden inkludert i renovasjonsgebyret. Dersom det er behov for å sette ut restavfallsspannet oftere, betaler kunden for det. Tilsvarende er det for kunder tilknyttet avfallsløsninger med lukeåpninger – der er det fem inkluderte lukeåpninger for restavfall i måneden. 

For å holde gebyret så lavt som mulig, er god kildesortering nøkkelen: Alt kildesortert avfall er inkludert i grunngebyret, mens det koster mer å kaste restavfall. Det vil si at kunder som kildesorterer alt sitt avfall vil minimere mengden restavfall, og dermed holde renovasjonsgebyret lavere enn de som ikke kildesorterer. Plukkanalyser viser at det er mye å gå på. Et gjennomsnittlig restavfallsspann inneholder kun 23 prosent restavfall og over 40 prosent matavfall og 13 prosent plastemballasje. I tillegg blir det kastet papp, papir, glass- og metallemballasje, tekstiler, hageavfall, farlig avfall og elektrisk avfall i restavfallsbeholderen. 

I løpet av året får de aller fleste BIR-kundene henteordninger for matavfall, samt glass- og metallemballasje. Ved miljøparkene blir det mulig å levere tekstilavfall (som kan forberedes til ombruk eller materialgjenvinnes), i tillegg til egen sortering for gjenstander av plast, som akebrett og plaststoler. Alle disse ordningene innføres for å oppfylle nye nasjonale lovkrav.

Innhold i et gjennomsnittlig restavfallsspann 2024

Pilotprosjekt på Askøy

På Askøy er det et eget pilotprosjekt der neste versjon av gebyrmodellen testes ut: Flere muligheter med den nye renovasjonsordningen. I løpet av 2025 vil vi få svaret på om den motiverer askøyværingene til bedre kildesortering.

Miljøparkene øker prisen for første gang på 20 år

Prisen for levering av husholdningsavfall ved miljøparkene har vært uendret siden 2005. I samme periode har prisstigningen generelt i samfunnet vært på 64,1 prosent, hvis det legges til grunn en prisstigning på 4 prosent i 2024 og 2,6 prosent i 2025. For lovpålagte kunder foreslås en nominell prisøkning på 100 prosent ved miljøparkene. Dette medfører en realprisøkning på denne tjenesten på 35,9  prosent fra 2005 og frem til 2025.

Den vanligste prisen kundene har betalt ved BIRs miljøparker de siste tjue årene er 50 kroner for inntil 1 kubikkmeter avfall, men fra 1. januar 2025 er prisen økt fra 50 til 100 kroner. Elektronikk, farlig avfall, plastemballasje og papp/papir kan fortsatt leveres gratis som før. BIR legger også til rette for mest mulig ombruk, og det er derfor gratis å levere varer til ombruksmarkedene ved miljøparkene.

Vil du vite mer om kildesortering?

Her finner du mange gode tips til hvordan du kan kildesortere.