Papirposen er en miljøvennlig posetype som er 100 % fornybar og utgjør ingen risiko for å spre mikroplast til landbruket. En annen fordel med papirpose er at avfallet blir tørrere når du bruker den i kurv med luftehull. Tørt matavfall lukter mindre og posen går ikke i stykker, men pass på dette:

 • Matsvinn gir mer fukt
  Å kaste tilberedt mat, er matsvinn som ikke er bra for miljøet. Middagsrester er ofte fuktig avfall som ikke er så gunstig for papirposen heller. Skal du likevel kaste fuktige matrester, hell av eventuell overflødig væske og pakk matrestene inn i litt tørkepapir før det legges i papirposen. Suppe og tyntflytende saus bør gå i restavfallet. Litt tørkepapir eller tørre brødskalker i bunnen av papirposen holder matavfallet tørrere.

 • Bruk kurven med luftehull
  Tette bøtter med lokk, bøtter uten lufting i bunnen eller plastposer utenpå papirposen må unngås fordi det gjør at matavfallet ikke får tørke. Bruk posen åpen i den ventilerte kurven og brett gjerne ned kantene på matavfallsposen, så blir åpningen mer stabil.

 • Flekker er helt normalt
  Siden papirposen "puster" kan det bli fukt- eller fettflekker på utsiden. Men det betyr ikke at den går i stykker. Du kan legge den brune papirposen i en annen brun papirpose når du bærer den ut hvis den har blitt bløt.

 • Ikke stapp - bytt pose
  Ikke fyll posen helt opp, da kan du enkelt pakke den godt sammen før du legger den i spannet ute. Det kan være lurt å bytte pose etter maks tre dager selv om den ikke er full. 

 • Har du en stank-bombe?
  Rekeskall m.m. kan oppbevares i frysen og legges ut i spannet rett før tømmedag. 

 • Unngå at poser fryser fast i spannet
  Et godt tips som fungerer på kalde dager, er å la de første matavfallsposene stå ute noen timer, slik at disse fryser før de legges i spannet. Husk å dekke til posen når den står ute med en bøtte eller lignende, så ikke dyr kommer til. Det kan også være et lurt tips å legge et par avisark i bunnen av spannet om vinteren.

Hva er matavfall?

Matavfall er avfall som er organisk nedbrytbart. En tommelfingerregel er at dersom det kan spises, eller er til overs etter vi har spist, kan det sorteres som matavfall.  Som for eksempel brødskalker, skall, fruktstein, epleskrotter og fiskebein. Sjekk gjerne ut vår sorteringsguide for mer info.

Matavfallet får nytt liv

Det viktigste er å unngå matsvinn, men det som tross alt blir til overs, ønsker vi å ta vare på og utnytte på best mulig måte. Det sorterte matavfallet fraktes til et biogassanlegg på Jæren der det produseres miljøsmart drivstoff og verdifull biogjødsel. Når biogjødsel tilføres jordsmonnet blir viktige næringsstoffer fra matavfallet resirkulert og går på nytt inn i matproduksjonen. Energi- og næringsinnhold utnyttes optimalt!

Når du trenger flere poser

Når du trenger nye poser kan disse hentes i miljøparker (tidligere kalt gjenvinningsstasjoner), i utvalgte butikker. Les mer om dette her.

Har du flere spørsmål om matavfall? Les svar på ofte stilte spørsmål her.