Papirposene våre er laget spesielt for matavfall og tåler en del fukt. Sett posen åpen i den ventilerte kurven, og brett gjerne ned kantene for å gjøre den mer stabil. Bruker du posen riktig, vil du unngå søl og lekkasjer.
Hvorfor vi velger papirposer
Ulike avfallsselskaper kan velge forskjellige løsninger basert på lokale behov og forutsetninger. Vi har valgt papirposer fordi det er usikkerhet rundt hvordan bioplast brytes ned i det nordiske klimaet. Det er fortsatt mye forskning som trengs på dette området, så vi velger å være føre var og bruke en løsning som er helt risikofri. Vår prioritering er at matavfallet i det nye biogassanlegget skal omdannes til høykvalitetsgjødsel, som bøndene på Voss kan bruke uten bekymring for mikroplast.
Disse papirposene har vært brukt med suksess i store deler av Sverige i mange år. Når over 80 % av brukerne i våre undersøkelser melder at de er tilfredse med posene, gir det oss tro på at de er en praktisk løsning også her. Ofte er det noen enkle tips som skal til for å holde posene tørre og unngå lekkasjer.
Tips for riktig bruk av papirposene
For å sikre at papirposene fungerer optimalt, anbefaler vi følgende:
- Hold avfallet tørt
Pakk fuktige matrester i tørkepapir og legg tørt avfall, som brødskalker, i bunnen av posen for å absorbere fuktighet. Hell supper, sauser og frityrolje i en tett kartong eller flaske før du kaster det i restavfallet. - La det få "puste"
Det er viktig å bruke kurven som har luftehull både i bunn og på sidene. Tette bøtter eller plastposer utenpå papirposen må unngås, fordi det gjør at matavfallet ikke får tilstrekkelig luft. Det øker risikoen for lukt og søl. - Bytt pose ofte
Ikke fyll posen helt opp, da kan du enkelt pakke den godt sammen før du legger den i spannet ute. Det kan være lurt å bytte pose etter få dager selv om den ikke er full.
- Flekker er helt normalt
Siden papirposen "puster" kan det bli fukt- eller fettflekker på utsiden. Men det betyr ikke at den går i stykker. Hvis posen blir for bløt, kan du legge den i en ekstra papirpose før du bærer den ut. - Har du en stank-bombe?
Rekeskall m.m. kan oppbevares i frysen og legges ut i spannet rett før tømmedag. - Hold spannet rent
For å redusere lukt, er det lurt å vaske spannet ute regelmessig med såpevann og en kost, og legge avispapir i bunnen for å absorbere fuktighet. Matavfall som rekeskall og annet skalldyr kan med fordel oppbevares i fryseren og legges ut rett før tømmedag.
Verdifulle ressurser resirkuleres
Det viktigste er å unngå matsvinn, men det som blir til overs, ønsker vi å ta vare på og utnytte på best mulig måte. Matavfall er avfall som er organisk nedbrytbart. En tommelfingerregel er at dersom det kan spises, eller er til overs etter vi har spist, kan det sorteres som matavfall. Som for eksempel brødskalker, skall, fruktstein, epleskrotter og fiskebein. Matavfallet fraktes for tiden til et biogassanlegg på Jæren, hvor det produseres miljøvennlig drivstoff og verdifull biogjødsel. Når biogjødsel tilføres jordsmonnet, resirkuleres viktige næringsstoffer fra matavfallet tilbake i matproduksjonen, slik at energi- og næringsinnhold utnyttes optimalt. Neste år står vårt eget biogassanlegg klart på Voss.
Hent flere poser
Når du trenger nye poser kan disse hentes i miljøparker og i utvalgte butikker. Les mer om dette her.
Har du flere spørsmål om matavfall?
Les svar på ofte stilte spørsmål her.