Papirposen er den eneste posetypen som er 100 % fornybar uten risiko for å spre mikroplast til landbruket. En annen fordel med papirpose er at avfallet blir tørrere når du bruker den i kurv med luftehull. Tørt matavfall lukter mindre og posen går ikke i stykker, men pass på dette:

  • Matsvinn gir mer fukt
    Å kaste tilberedt mat, er matsvinn som ikke er bra for miljøet. Middagsrester er ofte fuktig avfall som ikke er så gunstig for papirposen heller. Skal du likevel kaste fuktige matrester, hell av eventuell overflødig væske og pakk matrestene inn i litt tørkepapir før det legges i papirposen. Suppe og tyntflytende saus bør gå i restavfallet. 

  • Bruk kurven med luftehull
    Tette bøtter med lokk, bøtter uten lufting i bunnen eller plastposer utenpå papirposen må unngås fordi det gjør at matavfallet ikke får tørke. Bruk posen åpen i den ventilerte kurven og brett gjerne ned kantene på matavfallsposen, så blir åpningen mer stabil.

  • Flekker er helt normalt
    Siden papirposen "puster" kan det bli fukt- eller fettflekker på utsiden. Men det betyr ikke at den går i stykker. Du kan legge den brune papirposen i en annen brun papirpose når du bærer den ut hvis den har blitt bløt.

  • Ikke stapp - bytt pose
    Ikke fyll posen helt opp, da kan du enkelt pakke den godt sammen før du legger den i spannet ute. Det kan være lurt å bytte pose etter maks tre dager selv om den ikke er full. 

  • Sug opp fukt
    Litt tørkepapir eller tørre brødskalker i bunnen av papirposen holder matavfallet tørrere.

  • Har du en stank-bombe?
    Rekeskall m.m. kan oppbevares i frysen og legges ut i spannet rett før tømmedag. 


Hva er matavfall?

Matavfall er avfall som er organisk nedbrytbart. En tommelfingerregel er dersom det kan spises, kan det sorteres som matavfall og det som er til overs etter noe vi har spist. Som for eksempel brødskalker, skall, fruktstein, epleskrotter og fiskebein. Sjekk gjerne ut vår sorteringsguide for mer info.

Matavfallet får nytt liv

Det viktigste er å unngå matsvinn, men det som tross alt blir til overs, ønsker vi å ta vare på og utnytte på best mulig måte. Det sorterte matavfallet fraktes til et biogassanlegg på Jæren der det produseres miljøsmart drivstoff og verdifull biogjødsel. Når biogjødsel tilføres jordsmonnet blir viktige næringsstoffer fra matavfallet resirkulert og går på nytt inn i matproduksjonen. Energi- og næringsinnhold utnyttes optimalt!

Vi er derfor veldig glade for alle som takker ja til tilbudet om matavfallssortering etter hvert som vi ruller ut tilbud om hjemmehenting område for området i alle våre BIR-kommuner. 

Hvorfor papir og ikke bioplast?

Bioplast er et samlebegrep for flere forskjellige typer plast, men som alle ofte krever svært spesifikke miljøforhold for at de skal brytes helt ned. Siden bioposer ikke brytes ned i selve biogassprosessen, vil eventuelle rester også følge med ut i biogjødselen og undersøkelser tyder på at dette kan etterlate mikroplast i naturen. Papirposer derimot blir nedbrutt til jord. 

Vi ønsker at biogjødselen skal være garantert plastfri og papirposen er 100 % fornybar. Det er også en fordel at papirposer gir tørrere matavfall som gir mindre søl og lukt.

Når du trenger flere poser

Kurv og poser blir delt ut samtidig med matavfallsspannene etter hvert som tilbudet om hjemmehenting rulles ut. En pakke inneholder 80 papirposer, som for de fleste vil være nok til et halvt års bruk. Når du trenger nye poser kan disse hentes på gjenvinningsstasjoner, i utvalgte butikker eller du kan bestille hjemmelevering av poser. Les mer om dette her.

Har du flere spørsmål om matavfall? Les svar på ofte stilte spørsmål her.