På Askøy har husholdninger fått henteordninger for glass- og metallemballasje, samt matavfall. Fra oktober vil restavfallet hentes sjeldnere og i 2025 endres også gebyrmodellen.
Slik blir avfallsinnsamlingen fra uke 41
Fra og med 7. oktober 2024 vil innsamlingsrutene for restavfall endres fra ukentlig tømming til tømming hver fjerde uke for husholdninger med eget restavfallsspann.
- Restavfall: Hver fjerde uke
- Matavfall: Annenhver uke (ingen endring)
- Papp, papir og plast: Hver fjerde uke (ingen endring)
- Glass- og metallemballasje: Hver tiende uke (oppstart fra 1. oktober)
Her finner du informasjon om hvordan du tar i bruk og sorterer med de nye spannene.
Hvordan finner jeg mine tømmedager?
Last ned BIRs app for å få varsel før dine tømmedager, eller søk på din adresse under for å finne tømmekalenderen. Første tømmedag for glass- og metallemballasje blir i løpet av oktober/november, og datoene er lagt inn i tømmekalenderen.
MERK: Når du søker på adressen din, kommer du inn til en landingsside som kun viser din neste tømming innen en gitt periode. Trykk deg videre "til tømmekalender" for å få opp datoene for glass- og metallemballasje om denne ikke vises på den første siden du kommer til.
Mer plass i restavfallet med økt sortering
Målet er at husholdningene skal få mer plass i restavfallsspannet ved å sortere ut andre avfallstyper grundig, slik at et standard 140-liters beholder er tilstrekkelig. Om du trenger større volum til papir eller en ekstra beholder til glass- og metallemballasje, kan du bestille dette kostnadsfritt.
Det meste av emballasje kan resirkuleres, med få unntak. Se etter sorteringsmerke. Når matavfallet sorteres separat, vil kun mindre mengder restavfall være igjen, som pillebrett, bomull, q-tips, matpakkepapir og gamle tannbørster. Med den nye tømmefrekvensen kan du kaste minst to poser av slikt avfall per uke i et 140-liters spann.
Vær obs på at avfall fra oppussing, flytting og opprydding må leveres til en miljøpark. Konkrete eksempler inkluderer tapetrester, fliser, ødelagt elektrisk utstyr, stekepanner, kniver, keramikk, porselen, hageavfall, madrasser, samt ødelagte og gjenbrukbare tekstiler.
Tilpasninger for ekstra restavfall
Den nye tømmefrekvensen har vist seg å fungere godt flere steder i landet, og vi forventer det samme her. Husk at renovatøren kun tar med avfall som ligger i spann med lukkede lokk, og sekker utenfor spann vil ikke bli hentet. For de som opplever utfordringer med økt mengde restavfall, tilbyr vi følgende tjenester:
- Dersom du glemmer en tømmedag eller innimellom opplever økt mengde restavfall, kan du bestille en ekstra tømming mot betaling ved å sende inn dette skjemaet. Pris for tjenesten er i 2024 111 kr per ekstratømming. Etter bestilling lar du spannet stå fremme på hentested og det vil bli tømt innen fem virkedager.
- Dersom du ofte opplever å ha for mye restavfall, kan du bestille større restavfallsspann mot en høyere tømmepris. Med dagens priser er tømmepris 70 kr for 240 liters spann. Du endrer størrelse med å sende inn dette skjemaet.
Gebyrmodellen endres til neste år
- For 2024 gjelder dette:
Med dagens gebyrmodell er det inkludert seks restavfallstømminger per halvår i grunngebyret. Selv om vi går over til månedlig restavfallstømming i oktober, endres ikke gebyrmodellen før i 2025. Dette betyr at du kun betaler for tømminger (kr 41,52 per tømming for 140 liters spann i 2024) dersom det er benyttet flere enn seks tømminger totalt så langt i andre halvår. - Fra 2025 gjelder dette:
I 2025 er ingen restavfallstømminger lenger inkludert i grunnprisen, og det foreslåes å betale mer per tømming. De andre avfallstypene tømmes fortsatt uten ekstra kostnad. Grunngebyret foreslåes å bli noe redusert som følge av at man må betale for alle tømminger av restavfall. Den nye gebyrmodellen er utformet slik for å motivere og belønne økt utsortering.
Kildesortering er alltid inkludert i gebyret
Du betaler kun for tømming av restavfallsspannet, mens levering av det kildesortert avfallet er inkludert i renovasjonsgebyret - både med dagens gebyrmodell og den nye som kommer i 2025. Du kan bytte til 240-liters spann for papiravfall kostnadsfritt, og bestille et ekstra 140-liters spann for glass- og metallemballasje dersom du har behov for det. Du kan som vanlig sette ut flere sekker for plastemballasje på din hentedag.
Oppdatering om gebyrer for 2025 kommer ved årsskiftet
Priser for 2025 er ennå ikke formelt besluttet og vil bli kunngjort ved årsskiftet. Mer informasjon om justeringer, forventede prisøkninger, og hvordan det vil påvirke din husholdning, blir tilgjengelig når prisene er formelt vedtatt.
For boliglag med fellesløsninger for restavfall
Når det gjelder restavfall, vil tømmefrekvensen for boliglag med felles avfallsløsning bli bestemt av størrelsen på beholderne som deles. Tømmerutinen vil derfor ikke være som for husholdninger med egne spann, men tilpasses den spesifikke løsningen boliglaget har. Styrene vil få informasjon om eventuelle endringer som gjelder dem.
Boliglag vil som hovedregel ha samme tømmefrekvens for matavfall og glass- og metallemballasje som husholdninger med egne spann. Etter at kildesorteringsordningen har vært i bruk en stund, vil boliglag kunne vurdere om kapasiteten på beholderne for kildesortert avfall er tilstrekkelig, eller om det er behov for flere beholdere. Kildesortering er inkludert i renovasjonsgebyret, og vi jobber for å sikre at det er tilstrekkelig volum tilgjengelig. Hvis du som beboer ser at det er behov for større kapasitet, kan du be styret om å kontakte oss på felleslosning@bir.no.
Hvorfor skjer disse endringene nå?
Formålet er å forbedre avfallssorteringen for å bevare flere ressurser. Renovasjonsordningen på Askøy er et svar på nasjonale lovkrav som krever separat innhenting av flere avfallstyper der folk bor. Dette henger sammen med strengere føringer fra EU om bedre sortering og økt materialgjenvinning. Basert på erfaringene på Askøy vil vi etter hvert introdusere tilsvarende endringer i alle BIR-kommune i tråd med disse myndighetskravene. Økt kildesortering er avgjørende for miljøet, spesielt med vårt økende forbruk.
Finn svarene på dine spørsmål
Vi vet at mange har spørsmål om den nye renovasjonsordningen. For å gjøre det enkelt for deg, har vi samlet en oversikt over vanlige spørsmål. Her finner du informasjon om sortering og hva du gjør ved utfordringer med avfallshåndtering. Vi håper du finner svarene du trenger!