Hvordan norsk forbruk utrydder arter

Tid: Torsdag 23. november kl. 08.30-10.00
Sted: Amalies hage, Bergen Offentlige Bibliotek
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Naturvernforbundet Hordaland

For første gang har forskere sett på sammenhengen mellom norske husholdningers forbruk og utryddingen av arter på verdensbasis. En rapport utarbeidet av Naturvernforbundet og Sintef har samlet kunnskap om effekten norsk privat forbruk har på artstap, globalt sett. Tendensen er tydelig: Artstapet har økt i takt med forbruket, og beslaglegger mer råvarer, vann og areal til sitt forbruk enn land vi gjerne sammenligner oss med. Vi vil arrangere et frokostmøte der vi presenterer funnene i denne rapporten og diskutere hva som kan være løsningene. To av forfatterene av rapporten, Anne Guri Solem, prosjektleder i Naturvernforbundet, og Pernille Bonnevie Hansen, nestleder i Naturvernforbundet, stiller. I tillegg kommer Ida Vikøren Andersen. Ida har doktorgrad i medieretorikk fra Universitetet i Bergen og forsker på offentlig debatt om klima og miljøspørsmål.

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Gjenbruk i høstmørket

Tid: Torsdag 23. november kl. 10.00-21.00
Sted: Laguneveien 13, 5239 Rådal
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Fretex Lagunen

Oppdag gleden og spenningen med gjenbruk. Hos oss finner du nostalgiske saker, moderne ting til hjemmet, bøker for hele familien, klær, sko og sååå mye mer. Vi sørger for at butikken er fylt opp med nye varer fra tidlig til kveld. Velkommen!

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Juleverksted. Tre, tau og tråd - fra rester til gaver.

Tid: Onsdag 22. november kl 18-21: Juleverksted og medlemskveld. Torsdag 23. november kl 12-15: Juleverksted og Nabokaffe
Sted: Sandviksboder 15-17, 5035 Bergen
Inngang: Gratis
Påmelding: Meld deg på her.
Arrangør: Sandviken kystlag/Bergen Kystkultursenter Frivilligsentral

Tre, tau og tråd - fra rester til gaver. Bli med å skape fine gaver av gjenbruksmaterialer i sosialt fellesskap. Velkommen til juleverksted med bruk av gjenbruksmaterialer. Vi bruker overskuddsmaterialer av tre, tau og stoffer, og lager nye produkter som f.eks. skjærebrett, matter, grytebrikker, duker og putetrekk. Dette kan bli fine, personlige julegaver. Ved å gjenbruke rester og skape noe nytt, kan vi hindre både økt forbruk og avfall. Juleverkstedet går over tre uker med fokus på Gjenbruksuken i Bergen. Onsdag 22.11 kl 18-21: Juleverksted og medlemskveld på Kystkultursenteret. Torsdag 23.11 kl 12-15: Juleverksted og Nabokaffe på Kystkultursenteret. Vi serverer sveler, kaffe og gløgg! Alle som ønsker kan delta på vårt juleverksted i våre maritime lokaler i Sandviken. Er du god på søm, trearbeid eller spleising trenger vi deg som frivillig. Juleverkstedet blir arrangert av Kystkultursenteret og Sandviken kystlag, og er støttet av Bergen kommune gjennom Gjenbruksuken.

Interessert? Se arrangementet på Bergen Kystkultursenter Frivilligsentral sin nettside.

 

 

Alt kan gjenbrukes! Bare fantasien setter grenser!

Tid: Mandag 20. november, tirsdag 21. november, onsdag 22. november, torsdag 23. november og fredag 24. november kl. 13.00-15.30
Sted: Strandgaten 225
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Impulssenteret

Ta med det du selv vil bruke, eller kjøp hos oss. I forbindelse med Gjenbruksuken 2023, ønsker Impulssenteret å invitere til en passe vill og gal uke hvor man utfordrer skaperevnen. Ta med noe du er lei, som er ødelagt eller kunne være gøy å endre bruken av. Alt kan brukes til noe! Enten du er kunstner eller «kunstner» eller bare vil utfordre deg selv til å se løsninger du ikke før har sett! Velkommen! Ingen forkunnskaper trengs.

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Barnas byttedag på BibLab

Tid: Torsdag 23. november kl. 14.00-17.00
Sted: Barnas BibLab, Sletten senter
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Bergen Offentlige Bibliotek, Årstadbibliotekene

Trenger barna nye klær, smågaver eller annet utstyr? Har du noe i skapet som barna har vokst fra? På barnas byttedag kan du bytte klær og andre småting - det er bra for miljøet, humøret og lommeboken!

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Åpent på LOKALT

Tid: Mandag 20. november kl. 10.00-14.00, tirsdag 21. november kl. 12.00-17.00, onsdag 22. november kl. 12.00-17.00, torsdag 23. november kl. 14.00-18.00, fredag 24. november kl. 12.00-17.00
Sted: Solheimsgaten 60
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Bærekraftige Liv Løvstakken

Velkommen til Lokalt! I tillegg til alle aktivitetene holder vi åpent under hele Gjenbruksuken! Hver dag kan du komme innom for en prat, en kopp kaffe/te eller besøke vår bruktkrok der vi selger bøker, stiklinger og klær for en billig penge (20,- voksne, 10,- barn). I tillegg har vi printetjenester (2,- per side) og du kan når som helst bruke våre symaskiner (gratis). 

 

 

Omsying/reparasjon av klær og byttebod

Tid: Torsdag 23. november kl. 14.00-19.00
Sted: Andreas Gjellesviks veg 23B
Inngang: Gratis
Påmelding: Påmelding til Elin på e-post: elinbrev@online.no
Arrangør: Indre Arna Kvinne- og familielag

Vi driver en åpen barnehage for barn i alderen 0-6 år, og det er derfor naturlig for oss at målgruppen er småbarnsforeldre, med tanke på hvor mye klær og penger som kan spares om foreldrene lærer seg å sy om barneklærne så barna kan vokse i dem. Vi sikter oss også inn mot unge voksne, slik at både de og småbarnsforeldrene kan bli inspirert og få hjelp til å sy om/reparere sine egne klær og erfare hvor enkelt man kan sy om både klær til barn og til seg selv. Vi har også en "byttebod" som de besøkende på arrangementet kan benytte seg av. Både ved å bytte klær med hverandre og sy om/reparere de klærne man har fra før, sparer man både miljøet og sin egen økonomi.

 

 

Reparasjons- og syverksted

Tid: Torsdag 23. november kl. 15.00-19.30
Sted: Hovedbiblioteket, Bærekraftslaben, Strømgaten 6
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Bergen Offentlige Bibliotek

Velkommen til åpent reparasjons- og syverksted i Bærekraftslaben i underetasjen på Hovedbiblioteket. Vi har symaskiner, overlock, 3D-printer, folie/vinylskjærer og podkast-studio - alt er gratis å bruke. Vi hjelper deg gjerne med grunnleggende kunnskap for å komme i gang! Kom og vær med i felleskapet - og la deg inspirere!

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Bærekraftsamling hos Matsentralen

Tid: Tirsdag 21. november og torsdag 23. november kl. 16.00-18.00
Sted: Toppemyr 7
Inngang: Gratis
Påmelding: Meld deg på her.
Arrangør: Matsentralen Vestland

Vi inviterer til bærekraftsamling på Matsentralen. Her blir det foredrag, omvisning og servering av høstgryte med fokus på bærekraft.

 

 

Glass- og metallverksted

Tid: Torsdag 23. november kl. 16.00-20.00
Sted: Magnus Barfots gate 22
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Stiftelsen Robin Hood Huset

På vår kveldsåpne kafe inviterer Robin Hood Huset til kreativt verksted med glass og metall! Det blir servert enkel mat. Krever ikke påmelding.

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

 

Minikurs i Sashiko

Tid: Torsdag 23. november kl. 16.30-18.00
Sted: Solheimsgaten 60
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Bærekraftige Liv Løvstakken

Velkommen til å delta på sy- og reparasjonsverksted på Lokalt! Våre frivillige Heidi og Aase har årelang erfaring innen sying og reparasjon. Denne torsdagen inviterer de deg til et minikurs i Sashiko. Sashiko betyr "små stikk" på japansk, og er en gammel japansk metode for å reparere klær der man broderer et repeterende mønster ved ulike punkter. Det du trenger å ta med deg er det du vil reparere, eventuelt kan du finne noe i bruktkroken som trenger reparasjon.

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Personal lopper i Møllendalsveien 40

Tid: Torsdag 23. november kl. 17.00-19.00
Sted: Møllendalsveien 40
Inngang: Gratis
Påmelding: Send en e-post til gjenbruksuken@bir.no. Merk emnefeltet "Personal Lopper". 
Arrangør: BIR

Bli med på et spennende foredrag med Janne Kristiansen aka Personal Lopper. Hun vil inspirere oss til å finne glede og spenning i å jakte på brukte skatter.

Om foredragsholderen
Janne Kristiansen, også kjent som Personal Lopper, har som hobby å besøke gjenbruksstasjoner og loppemarkeder i bergensområdet. Hun orker ikke tanken på at fine og brukbare ting skal havne i bosset.

Hun er sikkert kjent for flere for sine eventer på Facebook kalt loppevorspiel der hun for sine 3000 følgere viser frem skatter hun har funnet og forteller historien til skatten med designer, epoke og tidsbilder.

Vi har invitert Janne til å holde et live loppevorspiel hos oss. Hun tar med seg skatter hun har funnet på gjenbruksstasjonene og vil fortelle hvordan man kan identifisere om det virkelig er en skatt eller om det bare er godt gjenbruk.

Utenfor livet som Personal Lopper lever Janne et helt vanlig A4-liv. Men når hun entrer podiet og inntar rollen som Personal Lopper, springer det frem designhistorie og politisk historie. Ta med en venn og møt opp til en entusiastisk aften.

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Byttekveld i Bjørnarhallen 

Tid: Torsdag 23. november kl. 17:00-ferdig
Sted: Øvre Seimsmark 70, 5264 Bergen
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Idrettslaget Bjørnar

Bjørnar sin byttekveld er en kveld der man kan levere inn klær som kan byttes inn mot andres klær. Klærne leveres inn i forkant av kvelden. Torsdag er det byttekveld for klubbtøy.

 

 

Preloved

Tid: Torsdag 23. november kl. 18.00-20.00
Sted: Solheimsgaten 60
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Bærekraftige Liv Løvstakken

På Preloved kan du skaffe deg et skikkelig fint bruktkupp eller to! Vi har dame- og herretøy i første etasje og fullt av barnetøy i kjelleretasjen. Gjennom høsten har vi spart på vintage skatter og annet kult som vi vil fylle på med i løpet av kvelden. Du kan også levere inn klær som ikke blir brukt, men som kan få et nytt liv hos noen andre.

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Redesignverksted på Hordamuseet

Tid: Torsdag 23. november kl. 18.00-21.00
Sted: Hordamuseet. Hordnesvegen 24, 5244 Fana
Inngang: Gratis for barn og ungdom under 18 år. Studenter 60,- Voksne 120,-
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Bymuseet i Bergen

Bli med på kreativ torsdag og redesignverksted på Hordamuseet med fokus på gjenbruk av tekstiler til gavepakking. Hvor mange ulike ting kan man lage av en liten rest av et stoff, en gammel duk eller sengetøy? Denne kvelden kan du sammen med oss sy gaveposer og lære kreativ bretteteknikk inspirert av den japanske tradisjonen Furoshiki. La årets gaveinnpakninger bli en gave i seg selv som kan brukes om igjen mange ganger! Eller kanskje du blir inspirert til å lage andre julegaver? Vi har samlet ulike tekstiler som skal få nytt liv. Ta med eget arbeid eller benytt noe av det vi har på verkstedet denne kvelden. Kafeen holder åpent og selger kortreist kvelds og drikke. Gratis for alle opp til 18 år. Voksne ord. inngangsbillett/student halv pris. Arrangementet er et samarbeid med Bærekraftige liv, Kaland og Stend. Hjertelig velkommen!

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Redesignkveld

Tid: Torsdag 23. november kl. 18.30-21.30
Sted: Sunnfjordheimen, Ytre Morvik 46, 5124 Morvik
Inngang: Gratis
Påmelding: Send en e-post til morvik@barekraftigeliv.no
Arrangør: Bærekraftige liv Morvik

Bærekraftige liv Morvik inviterer til redesignkveld. Dyktige Elisabeth fra BæreCraft Design kommer og holder kurs for oss. Vi syr av gamle stoffer, så finn frem gamle klær, duker, gardiner o.l. i fast stoffkvalitet. Fint om du også har symaskin. Denne kvelden vil du få hjelp til å sy ditt eget bærenett som du kan ta med deg når du handler. Du sparer penger og miljøet samtidig. Arrangementet er gratis og det blir lett servering. Påmelding til: morvik@barekraftigeliv.no. Her er det begrenset med plasser og førstemann til mølla.

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Bokmarked på Landås bibliotek

Tid: Mandag 20. november - lørdag 25. november. Bokmarkedet er åpent hver dag i bibliotekets åpningstid. Åpningstidene finner du på bergenbibliotek.no.
Sted: Landås bibliotek, Nattlandsveien 76a
Inngang: Gratis
Påmelding: Ingen påmelding
Arrangør: Bergen Offentlige Bibliotek, Årstadbibliotekene

Sikre deg noen litterære godbiter til en billig pris på Landås biblioteks bokmarked! Vi selger utgåtte bøker fra biblioteket - bra for miljøet, for lommeboken og for leselysten! Markedet er åpent hele uken i bibliotekets åpningstid.

Interessert? Se arrangementet på Facebook.

 

 

Bærekraftige spor

Tid: Tirsdag 21. november, onsdag 22. november, torsdag 23. november
Sted: Rafto-stiftelsen, VilVite og Universitetsmuseet
Inngang: Gratis
Påmelding: Påmelding for skoleklasser her.
Arrangør: VilVite, Rafto-stiftelsen og Universitetsmuseet

Hvilke spor har vi mennesker etterlatt oss i vår jakt på en bedre verden? Hvilke utfordringer må vi møte for å nå fremtiden vi søker? Rafto-stiftelsen, Universitetsmuseet og VilVite inviterer elever fra ungdomsskole og videregående skole til tverrfaglig læringstilbud.

Interessert? Se arrangementet på VilVite sin nettside.

 

 

Klikk på dag for å se aktivitetene: