Dette lurer mange på
Hvorfor mener BIR at tømming av restavfall hver 4. uke er tilstrekkelig?
Restavfallstømming hver fjerde uke blir stadig mer vanlig i Norge, som for eksempel i Trondheim og Tønsberg. For at denne frekvensen skal fungere for de fleste husholdninger, er det viktig at matavfall og annet resirkulerbart avfall sorteres ut. Matavfall kan utgjøre så mye som 45 % av det totale avfallet når det ikke sorteres separat. Mesteparten av emballasjen resirkulerbar, med unntak av noen produkter som suppeposer og visse snacks- og chipsposer. Når disse materialene sorteres ut, blir det vanligvis kun små mengder restavfall igjen, som pillebrett, bomull, hygieneprodukter, matpapir, oppvaskkoster, stearinlysrester, støvsugerposer og servietter. Med den nye tømmefrekvensen vil du kunne kaste minst to poser i uken av denne typen avfall i et 140-liters restavfallsspann.
Hva om jeg glemmer tømmedagen min?
Hvis du glemmer en tømmedag for restavfall, kan du bestille en ekstra henting mot et tillegg i pris. Vi har forståelse for at det kan være kjedelig å måtte betale en ekstrautgift hvis tømmedagen blir glemt. Derfor anbefaler vi BIR-appen, som gir deg varsler før hver tømmedag, slik at du kan unngå disse kostnadene. Appen gjør det enkelt å holde oversikt over tømminger og gir fleksibilitet ved å sende påminnelser tilpasset din tidsplan.
Viktig: Husholdningsrestavfall som inneholder organisk avfall som matavfall, hundeposer, bleier, matbefengt emballasje o.l. må ikke leveres til miljøparken. Dette tar vi ikke imot, da det kan skape luktproblemer, tiltrekke skadedyr og føre til sjenanse for omgivelsene hvis det lagres i de åpne containerne i miljøparken.
For resirkulerbart avfall som kan du bruke miljøparken eller returpunkter.
Hva gjør jeg hvis spannene mine blir fulle?
Hva skjer om jeg lar være å sortere nå?
Hvis du sorterer lite og fortsetter å kaste matavfall i restavfallet, kan det føre til lukt, plassmangel og ekstra kostnader for større spann eller flere tømminger. Ved grov eller bevisst feilsortering kan vi i noen tilfeller være nødt til å la være å ta med avfallet. For å unngå dette, anbefaler vi at du sorterer avfallet så godt du kan.
Hva med familier som har bleiebarn?
For noen småbarnsfamilier med bleieavfall kan godt 140-liters spannet være tilstrekkelig, men for andre kan det bli for lite. Da anbefaler vi å bytte til et 240-liters spann. Vi forstår at enkelte er bekymret for lukt med ny tømmefrekvens, men bleier vil ikke lukte merkbart verre etter fire uker enn etter én uke når du legger dem i en pose som knytes godt igjen. Det skjer selvsagt en viss luktforandring over tid, men mindre enn for matavfall da nedbrytningen er litt annerledes.
Hva koster det med et større spann til restavfall?
Å gjøre et bytte til en 240 liters spann for restavfall er kostnadsfritt, og grunnprisen per boenhet endres ikke. Men tømmekostnaden for et 240 liters spann er nesten dobbelt så høy som for et 140 liters spann med dagens gebyr, og det vil fortsatt være tilfelle i 2025, med en forventet prisøkning. Det lønner seg derfor å beholde standardstørrelsen på 140 liter, med mindre du har spesielle behov, som bleiebarn eller andre forhold som krever mer kapasitet.
Med den nye gebyrmodellen fra 2025 vil ingen restavfallstømminger være inkludert i grunngebyret. De nye prisene kunngjøres ved årsskiftet.
Hva gjør jeg hvis jeg er vekkreist på tømmedagen for restavfall?
Kan jeg få større spann til glass- og metallemballasje?
På grunn av vekt og HMS for renovatørene, tilbyr vi ikke større spann til glass- og metallemballasje. Du kan derimot bestille et ekstra spann for glass- og metallemballasje til eiendommen på 140 -liter. Det er helt kostnadsfritt. Bestill her: Få større eller flere spann - BIR
Hvorfor er matavfallsspannet så stort?
Alle spann må ha denne høyden og utformingen for at vi kan tømme avfallet over på renovasjonsbilene. Av hygieniske årsaker anbefaler vi alle å sette ut matavfallsspannet på hver tømmedag selv om det er få poser i spannet.
Hvorfor sorteres matavfall i papirpose, og hvor får jeg tak i flere?
Når du trenger flere poser, kan du hente det i de fleste matbutikker og i miljøparkene.
Hva er bakgrunnen for disse endringene?
Renovasjonsordningen på Askøy følger nye nasjonale krav om å hente flere typer avfall separat der folk bor. Kravene er en del av EUs mål om bedre sortering og mer materialgjenvinning, som Norge må følge gjennom EØS-avtalen. For å nå disse målene må langt mer avfall sorteres enn det gjøres i dag. Derfor må vi gjøre endringer i tjenestetilbudet, blant annet ved å legge til rette for mer sortering hjemme og innføre sterkere insentiver for å redusere mengden restavfall. Erfaringene fra Askøy vil bli brukt når vi på sikt må tilrettelegge for mer utsortering og redusere restavfallssmengdene i alle BIR-kommuner. Dette er nødvendig for å ta vare på ressurser og møte miljøutfordringene, særlig med vårt høye forbruk.