Sommervarme kan føre til ubehagelig lukt i matavfallet og ubudne sommergjester i form av fluelarver kan dukke opp. Vi har samlet flere praktiske tips som vil hjelpe deg med å unngå dette problemet.   

1. HOLD SPANNET RENT
Vask spannet jevnlig etter tømming! Spyl eller bruk en bøtte med vann for å vaske innsiden med grønnsåpe. Etter rengjøring kan du også bruke en dæsj med naturlige luktfjernere, som eddik eller sitronsaft, for å for å nøytralisere lukt.

2. UNNGÅ SOLLYS
Velg en skyggefull plass for spannet

3. HYPPIG TØMMING
Alle med matavfallsspann bør alltid sette ut spannet til tømming hver 14. dag uavhengig av hvor mye avfall det er. Om sommeren er dette spesielt viktig. 

4. REDUSER MATSVINN
Lag ikke mer mat enn du spiser. Da blir det mindre avfall som kan lukte vondt. TIPS: Har du hatt sjømat og reker, frys gjerne ned skall/rester og legg det ut i spannet først rett før tømmedag.

5. HOLD MATAVFALLET TØRT (DET HOLDER LARVENE BORTE)

  • Unngå fukt. Det er når matavfallet er ekstra fuktig at larvene trives best. Det er derfor viktig å bruke kurven med luftehull, og ikke en tett bossbøtte. Luftehullene bidrar til at matavfallet blir mindre fuktig og dermed råtner saktere. De fuktigste matrestene kan pakkes inn i litt tørkepapir før det legges i posen.
  • Bytt papirpose ofte. Unngå fylle den helt opp slik at du enkelt kan pakke den godt sammen før du legger den i matavfallsspannet ute. 
  • Et annet godt tips er å legge litt avispapir i bunnen av spannet, slik at det trekker til seg fuktighet.

Har du fulgt rådene over, men likevel fått larver i spannet? Dette gjør du:

  • Legg papir dynket med salmiakk i bunnen av dunken.
  • Åpne opp lokket på gløtt, ha en liten trekloss eller lignende i åpningen for å få ut fuktigheten.
  • Flytt spannet til et sted den kan stå i skyggen. 

Husk å rengjør spannet etter tømming dersom du har hatt larver på besøk. I utgangspunktet skal det holde med kaldt vann og mild såpe, med har du først fått larver kan det lønne seg å bruke salmiakk til du er kvitt problemet.