Ønsker du en adventskalender som ikke bare er bruk og kast? Vi har samlet noen kalenderideer som er mer bærekraftige.

Det mest verdifulle du kan gi og dele med andre er din tid. Hvorfor ikke fylle kalenderen med små og store opplevelser eller aktiviteter som kan skape gode, varige minner og samtidig spare miljøet?

Her får du tips til både aktivitetskalender og andre grønne kalenderideer.

Fyller man kalenderen med opplevelser og aktiviteter trenger de ikke være dyre og krevende. Ofte holder det å skrive opp noe dere uansett skal gjøre.

Her bør man gjerne tilpasse til barnets alder, men noen eksempler kan være:

  • Gå en tur og lete etter kongler og annet man kan lage julepynt av
  • Lage julepynt
  • Lage julekrans
  • Å bestemme middagen
  • Gå på biblioteket
  • Ha piknik på stuegulvet
  • Bake julekaker
  • Skrive ønskeliste til nissen
  • Hente juletre
  • Pynte juletre
  • Lage julekino hjemme, med julefilm, julegodteri og nypoppet popcorn
  • Gå på kino
  • Gå i svømmehallen

Her finner du flere tips til hvordan fylle kalenderen med miljøvennlige aktiviteter.


Å bake og pynte julekaker eller lage egen julepynt av ting man finner i skogen kan være koselige aktiviteter å putte i en aktivitetskalender.

Få kalenderen i boks

Det er flere måter å organisere en kalender på. Det er ikke nødvendig å ha alle lukene helt klare på forhånd. For noen familier fungerer det best å fylle luken når man vet hvordan neste dag blir.

Mette Nygård Havre i “Spis opp maten” har i seks år brukt tomme nøttebokser som får nytt innhold hver kveld, som kalender til sine barn. Hun forklarer prinsippet på Spis opp maten sin Instagram-konto:

– Barna har hver sin boks og hver kveld fyller jeg den med en lapp med en opplevelse, aktivitet, noe vi skal gjøre sammen, en utfordring eller skriver f.eks. at i dag skal vi bake julekaker. Noen dager putter jeg oppi godteri, andre dager får de kanskje en liten gave.

Hun forteller også at selv om barna hennes er blitt tenåringer er de like forventningsfulle i år som for seks år siden, men at hun må tilpasse aktivitetene litt. Eksempelvis det å spise under bordet, som kan være gøy med små barn, har tenåringene vokst fra.

Nytt liv til brukte ting

Det går fint an å lage en ren aktivitetskalender, men å bruke noen ting innimellom. Jo mer man klarer å redusere antall ting, jo mer miljøvennlig blir det. Men et godt alternativ er å gi videre liv til brukte ting. Kanskje har du noe som kan arves? Mange barn kan bli glade for å arve smykker, sminke, utkledningstøy, verktøy, spikre og skruer, alt etter hvilke interesser og alder de har.

Bytte kalendergaver

Kan du bytte kalendergaver med noen andre? Bærekraftige liv på Landås har arrangert byttekveld for kalendergaver, der de oppfordret til å ta med seg det man hadde liggende av småting som ikke ble brukt. I bytte kunne man forhåpentligvis finne gull blant det de andre hadde tatt med seg. Tanken var å både redusere julestress og samtidig skape mer bærekraftige julekalendere. Om du ikke rekker å arrangere bytting av gaver med noen i år er det kanskje en idé til senere?

Gratis gave fra en brukthall


I brukthallene våre kan man finne mye ulikt. Kanskje finner du noe der leker, spill, bøker eller annet som passer i kalenderen?

Det er også fullt mulig å lete etter kalendergaver blant alt som gis bort gratis i våre brukthaller, eller på Finn.no. Kanskje kommer du over noen julegaver samtidig. Bare fantasien setter grenser her. Vi har for eksempel mange fine bøker. Eller kanskje du finner en fin stol som kan passe godt på barnerommet. Da kan det jo ligge et skattekart som viser vei til stolen i kalenderluken – så blir det dobbel moro.

Bibliotekkalender

En annen mulighet er å låne bøker med koselige historier på biblioteket. Disse kan brukes i noen eller alle lukene i kalenderen. Noen av filialene til Bergen Offentlige Bibliotek tilbyr å lage til kalender med lånebøker for deg, tilpasset barnets alder. Da fyller biblioteket en pose med 24 bøker som er egnet til en koselig lesestund med høytlesning i perioden frem mot jul.  

Fotokalender


Å fylle et album med 24 bilder fra året som gikk kan være en fin aktivitet gjennom desember, som varer og gleder i mange år. Foto: Camilla Rønes

En idé som gir glede mange år fremover er å lage en fotokalender, bestående av et nytt bilde fra året som gikk hver dag, som så settes inn i album der man kan pynte og skrive som man ønsker. Slik blir kalenderen et koselig prosjekt som skaper minner.

Julepyntkalender


Denne kalenderen er hjemmesydd. Hver dag pakkes en ny pynt ut og henges på treet. Foto: Camilla Rønes

Noen pakker inn 24 ting fra julepynten man uansett har. Slik pyntes huset litt og litt mer for hver dag gjennom desember. Et hjemmesydd juletre som kan pyntes med en ny julepynt hver dag er også en fin kalender, som kan hentes frem år etter år. Eller rett og slett ha et lite juletre som får en ny juletrepynt hver dag, med julestjernen i luke 24.

Noe som blir spist eller brukt

Andre velger 24 pepperkaker som henges opp i et vindu eller andre egnet sted. Man kan selvsagt henge opp en ny hver dag, men vil man unngå matsvinn kan det være lurt å gå motsatt vei og spise en kake hver dag.

Trenger du å fylle noen luker med noe nytt fra butikken er det lurt å finne på noe som uansett trengs og vil bli brukt, for eksempel skrive- og tegneutstyr som viskelær og blyanter, sokker, truser, hårstrikk, hårklemmer, sjokolade, julekjeks, god drikke, en god såpe, fine stearinlys eller lignende.