I oktober 2024 innførte vi på Askøy ny renovasjonsordning. Restavfallet hentes hver 4. uke og alle husholdninger har egne spann for matavfall samt glass- og metallemballasje. Dette er et viktig tiltak for å møte nasjonale krav om bedre kildesortering og økt materialgjenvinning.
Målet er at husholdningene skal få mer plass i restavfallsspannet ved å sortere ut andre avfallstyper grundig, slik at et standard 140-liters beholder er tilstrekkelig. Om du trenger større spann til papir eller et ekstra spann til glass- og metallemballasje, kan du bestille dette kostnadsfritt.
Hva består restavfallet egentlig av?
Ved å sortere matavfall, som kan utgjøre opptil 40 % av restavfallet, kan restavfallsmengden reduseres betraktelig. Når matavfallet er sortert ut, består restavfallet ofte av små gjenstander som pillebrett, bomull, Q-tips, matpakkepapir og gamle tannbørster. Med dagens tømmefrekvens kan minst to poser av slikt avfall enkelt kastes per uke i et 140-liters spann.
Løsninger for å håndtere ekstra restavfall
Den nye tømmefrekvensen har vist seg å fungere godt flere steder i landet, og vi forventer det samme her. Husk at renovatøren kun tar med avfall som ligger i spann med lukkede lokk, og sekker utenfor spann vil ikke bli hentet.
Bestill en ekstratømming
Dersom du glemmer en tømmedag eller innimellom opplever økt mengde restavfall, kan du bestille en ekstra tømming mot betaling ved å sende inn dette skjemaet. Se pris for tjenesten på bestillingssiden. Etter bestilling lar du spannet stå fremme på hentested og det vil bli tømt innen fem virkedager.
Bestill større/flere spann
For familier med større restavfallsmengder, som for eksempel familier med bleiebarn, tilbyr vi flere løsninger:
- Større restavfallsspann (240 liter)
- To restavfallsspann (280 liter totalt)
Merk at renovasjonsgebyret beregnes ut fra mengden restavfall som leveres. Tømmeprisen for 240 spann er høyere enn for et 140 literspann. Setter du ut to spann, telles to tømminger.
Du endrer størrelse med å sende inn dette skjemaet.
Om du trenger større spann til papir eller et ekstra spann til glass- og metallemballasje, kan du bestille dette via samme skjema. Kildesortering av matavfall, papir, plast, glass og metall er inkludert i grunngebyret.
Lever riktig avfall til miljøparken
På Miljøparken Ravnanger kan du levere avfall fra oppussing, flytting og opprydding. Eksempler er tapetrester, fliser, ødelagt elektrisk utstyr, stekepanner, kniver, keramikk, porselen, hageavfall, madrasser og tekstiler, både ødelagte og gjenbrukbare. Husk, vi må se hva du leverer, så velger du å samle sammen avfall i en sekk må sekken være gjennomsiktig.
Viktig: Miljøparken tar ikke imot restavfall som inneholder matavfall, bleier, og lignende fra kjøkken og bad. Dette tar vi ikke imot, da det kan skape luktproblemer, tiltrekke skadedyr og føre til sjenanse for omgivelsene hvis det lagres i de åpne containerne i miljøparken.
Gebyrmodellen endres i 2025
Fra 1. januar 2025 er det planlagt en ny gebyrmodell. Med den nye gebyrmodellen som da vil gjelde fra 1. januar, vil kostnaden for restavfall beregnes fra første tømming.
Ingen tømminger av restavfall er lenger inkludert i grunnprisen, og prisen baseres på tømmevolum. Det vil koste 125 kroner per tømming av et 140-litersspann og 213,75 kroner per tømming av et 240-litersspann.
Øvrige avfallstyper tømmes fortsatt uten ekstra kostnad. Modellen er utformet for å motivere til økt kildesortering, slik at mindre restavfall gir lavere kostnader. Grunngebyret blir lavere enn i andre BIR-kommuner, siden alle tømminger av restavfall faktureres. Grunngebyret for 2025 blir 2919,40 kroner per år. Alle priser er ink. mva.
Kildesortering er alltid inkludert i gebyret
Du betaler kun for tømming av restavfallsspannet, mens levering av det kildesortert avfallet er inkludert i renovasjonsgebyret. Du kan bytte til 240-liters spann for papiravfall kostnadsfritt, og bestille et ekstra 140-liters spann for glass- og metallemballasje dersom du har behov for det. Du kan som vanlig sette ut flere sekker for plastemballasje på din hentedag.
For boliglag med fellesløsninger for restavfall
Når det gjelder restavfall, vil tømmefrekvensen for boliglag med felles avfallsløsning bli bestemt av størrelsen på beholderne som deles. Tømmerutinen vil derfor ikke være som for husholdninger med egne spann, men tilpasses den spesifikke løsningen boliglaget har. Styrene vil få informasjon om eventuelle endringer som gjelder dem.
Boliglag vil som hovedregel ha samme tømmefrekvens for matavfall og glass- og metallemballasje som husholdninger med egne spann. Etter at kildesorteringsordningen har vært i bruk en stund, vil boliglag kunne vurdere om kapasiteten på beholderne for kildesortert avfall er tilstrekkelig, eller om det er behov for flere beholdere. Kildesortering er inkludert i renovasjonsgebyret, og vi jobber for å sikre at det er tilstrekkelig volum tilgjengelig. Hvis du som beboer ser at det er behov for større kapasitet, kan du be styret om å kontakte oss på felleslosning@bir.no.
Hvordan finner jeg mine tømmedager?
Last ned BIRs app for å få varsel før dine tømmedager, eller søk på din adresse under for å finne tømmekalenderen. Første tømmedag for glass- og metallemballasje blir i løpet av oktober/november, og datoene er lagt inn i tømmekalenderen.
MERK: Når du søker på adressen din, kommer du inn til en landingsside som kun viser din neste tømming innen en gitt periode. Trykk deg videre "til tømmekalender" for å få opp datoene for glass- og metallemballasje om denne ikke vises på den første siden du kommer til.
Hvorfor skjer disse endringene?
Renovasjonsordningen på Askøy følger nye nasjonale krav om å hente flere typer avfall separat der folk bor. Kravene er en del av EUs mål om bedre sortering og mer materialgjenvinning, som Norge må følge gjennom EØS-avtalen. For å nå disse målene må langt mer avfall sorteres enn det gjøres i dag. Derfor må vi gjøre endringer i tjenestetilbudet, blant annet ved å legge til rette for mer sortering hjemme og innføre sterkere insentiver for å redusere mengden restavfall. Erfaringene fra Askøy vil bli brukt når vi på sikt må tilrettelegge for mer utsortering og redusere restavfallssmengdene i alle BIR-kommuner. Dette er nødvendig for å ta vare på ressurser og møte miljøutfordringene, særlig med vårt høye forbruk.
Finn svarene på dine spørsmål
Vi vet at mange har spørsmål om den nye renovasjonsordningen. For å gjøre det enkelt for deg, har vi samlet en oversikt over vanlige spørsmål. Her finner du informasjon om sortering og hva du gjør ved utfordringer med avfallshåndtering. Vi håper du finner svarene du trenger!