Spørsmål om faktura?

Fra 2025 vil alle BIR-kunder motta faktura fire ganger i året: januar, april, juli og oktober. På vår informasjonsside om faktura kan du lese om blant annet betalingsløsninger og hvordan gebyret fastsettes 👉 Les om faktura her

OK - Lukk

Fra 1.1.2025 har kommunene ansvar for å tilby innsamling av tekstilavfall uegnet for gjenbruk. Hva innebærer dette for deg, og hvordan skal tekstilene sorteres? Her finner du svar på de vanligste spørsmålene rundt den nye ordningen.

Det finnes i dag ikke gode nok teknologiske løsninger til å få på plass bærekraftig resirkulering av klesavfall i stor skala. Målet bør derfor være at flest mulig tekstiler går til gjenbruk fremfor materialgjenvinning, men det aller viktigste er å redusere forbruket. Å kjøpe færre tekstiler har en langt større positiv miljøeffekt enn både gjenbruk og materialgjenvinning, da det reduserer ressursbruk og miljøbelastning aller mest.

Hvor skal vi levere ødelagte tekstiler?
Til alle BIRs miljøparker, og til miljøbussen, kan du levere ødelagte tekstiler i en egen beholder. Klær, sko og tekstiler i god stand skal fortsatt leveres til gjenbruk, for eksempel til gjenbruksbutikker eller innsamlingscontainere.

Hva regnes som ødelagte tekstiler?
Tekstiler som er utslitte, hullete eller har flekker som ikke går bort i vask, regnes som tekstilavfall. Dersom plagget bare mangler en knapp, har en liten flekk eller kan repareres, oppfordres det til å levere plagget til ombruk, så lenge det er rent, helt og tørt.

Er det noen typer tekstiler som fremdeles skal i restavfallet?
Ja, tekstiler som er fuktige, mugne eller tilgriset med maling eller olje skal fortsatt kastes som restavfall.

Hva med ødelagte sko – kan de leveres i den nye innsamlingen?
Nei, ødelagte sko skal kastes som restavfall.

Kan jeg fortsatt kaste hullete sokker i restavfallet hjemme?
Det er ikke ulovlig å kaste tekstilavfall i restavfall, men det er selvsagt ønskelig at husholdningene tar i bruk etablerte løsninger. Det er opp til husholdningene hvor mye de ønsker å sortere, men vi anbefaler å sortere mest mulig for å redusere restavfallsmengden og øke materialgjenvinningen.

Hva er hensikten med den nye tekstilordningen?
Målet er å øke gjenvinningen av tekstiler, i tråd med EUs krav, for å spare ressurser og redusere miljøbelastningen.

Er alt tekstilavfall lett å gjenvinne?
Nei, enkelte materialer er vanskelig å resirkulere på grunn av stoffets kvalitet eller sammensetning. Likevel bidrar systematisk innsamling til at tekstilene kan vurderes og brukes på best mulig måte.

Koster det noe å levere tekstilavfall?
Ja, ødelagte tekstiler leveres på lik linje med annet avfall til de fastsatte prisene i miljøparken.

Husk å sortere de ødelagte tekstilene for seg selv, adskilt fra de brukbare, når du leverer. Ta gjerne kontakt med kundeveilederen i miljøparken for veiledning om riktig levering.