BIR og Bergen kommune  kan etter to års pause endelig gjenta suksessen fra 2019, og igjen ønske velkommen til Gjenbruksuken!

21.-27. november blir en uke fullstappet med aktiviteter innen gjenbruk og bærekraftig forbruk.Vi ønsker å vise privatpersoner og næringslivet i Bergen og omegnskommuner mangfoldet vi sammen har å by på. De aller fleste aktivitetene er gratis. Se hele programmet her: Gjenbruksuken - BIR

Ombruksjulemarked

BIR er nylig omorganisert og tar en enda tydeligere rolle i sirkulærøkonomien og ønsker i økt grad å bidra til ombruk og sirkularitet. 

- BIR-konsernet jobber nå enda mer målrettet med å utnytte alle ressursene i det som mottas som avfall, sier konsernsjef Borghild Lekve. - Det som er boss for noen kan være verdifulle ting for andre. Dette erfarer vi stadig og vi vil i økt grad bidra som en formidler av ressurser. 

Tirsdag 22. november arrangerer BIR ombruksjulemarked i Møllendalsveien 40.

- Her blir det salg av et stort utvalg av flotte brukte gjenstander til en billig penge. Perfekte jule- eller kalendergaver, sier Bente Gansum Daazenko, daglig leder i BIR Nyverdi. - Dette er en del av BIRs forsterkede satsing på å øke ombruksgraden fra våre gjenvinningsstasjoner. 

Retter spesiell oppmerksomhet mot tekstiler

I høst vedtok bystyret at det skal lages egne tiltak for tekstilavfall. I den forbindelse har Bergen kommune gitt tilskudd til en del tekstilarrangementer i  løpet av Gjenbruksuken.

- Bergen kommune heier på gjenbruk!  Vi må ha spesifikke mål og tiltak for tekstil dersom vi skal få bukt med bruk og kast-mentaliteten, sier byråd for klima, miljø og byutvikling Ingrid Nergaard Fjeldstad.

- Jeg gleder meg til en hel uke hvor gjenbruk står i fokus, sier Stina Oseland, klimadirektør i Bergen kommune. - Vi er veldig fornøyde med å ha fått med oss så mange organisasjoner og lag, og ikke minst er vi glade for en så god bredde i arrangement.

Kafferabatt under Gjenbruksuken

Mange av Bergens kaféer og kiosker bidrar også under Gjenbruksuken. På en rekke steder får kundene kafferabatt under hele Gjenbruksuken dersom de tar med egen kopp. 

Europeisk uke for avfallsreduksjon

Gjenbruksuken er et godt alternativ til Black Week. Tilsvarende arrangementer finner sted i hele Europa som en del av European Week for Waste Reduction - EWWR.