Matavfall er avfall som er organisk nedbrytbart. En tommelfingerregel er at dersom det kan spises, eller er til overs etter vi har spist, kan det sorteres som matavfall. Eksempler: skall, fruktstein, epleskrotter og fiskebein.

 

Leverer du matavfallet til BIR, er det følgende sortering som gjelder:

Ja takk

  • Skrell og skrotter fra frukt
    og grønt
  • Brød og bakervarer
  •  Mel og andre tørrvarer
  • Rekeskall, fiskebein og -skinn
  • Småbein fra kylling/kjøtt
  • Egg- og nøtteskall
  • Kaffefilter og -grut
  • Stivnet matfett
  • Tørkepapir med matrester

Nei takk

  • Jord, planter og hageavfall
  • Bleier og bind
  •  Kattesand og dyreekskrementer
  • Teposer (kan inneholde plast)
  • Store kjøttbein
  • Aske
  • Tyggis

Hva skjer med matavfallet?

Matavfallet du leverer til BIR fraktes til et anlegg på Jæren, der det produseres biogass og biogjødsel. Biogass brukes blant annet som miljøsmart drivstoff og biogjødsel tilfører jorden viktige næringsstoffer som på nytt går inn i matproduksjonen. Energi- og næringsinnhold utnyttes optimalt! Fra 2026 vil vi ha vårt eget anlegg på Voss som vil gagne lokale bønder
som vil få kortreist, verdifull gjødsel.

Les mer om hva som skjer med matavfallet BIR samler inn.