Matavfall er avfall som er organisk nedbrytbart. En tommelfingerregel er at dersom det kan spises, eller er til overs etter vi har spist, kan det sorteres som matavfall. Eksempler: skall, fruktstein, epleskrotter og fiskebein.

 

Leverer du matavfallet til BIR, er det følgende sortering som gjelder:

Ja takk

  • Skrell og skrotter fra frukt og grønnsaker
  • Brød og bakervarer
  • Mel og andre tørrvarer 
  • Rekeskall, fiskebein og -skinn
  • Egg- og nøtteskall
  • Kaffefilter og -grut (bør tørke litt)
  • Stivnet fett
  • Tørkepapir med matrester

Nei takk

  • Mat i emballasje
  • Tyntflytende suppe/saus (kast i restavfallet - ikke avløp)
  • Store kjøttbein og slakteavfall
  • Hageavfall, jord og blomster
  • Bleier og bind
  • Kattesand og dyreekskrementer
  • Teposer (Mange inneholder plast)
  • Mat i emballasje
  • Tyggis

Hva skjer med matavfallet?

Matavfallet du leverer til BIR fraktes til et anlegg på Jæren, der det produseres biogass og biogjødsel. Biogass brukes blant annet som miljøsmart drivstoff og biogjødsel tilfører jorden viktige næringsstoffer som på nytt går inn i matproduksjonen. Energi- og næringsinnhold utnyttes optimalt!

Les mer om hva som skjer med matavfallet BIR samler inn.