Matavfall er avfall som er organisk nedbrytbart. En tommelfingerregel er dersom det kan spises, kan det sorteres som matavfall og dersom det er til overs etter noe vi har spist. Som for eksempel skall, fruktstein, epleskrotter og fiskebein.
Leverer du matavfallet til BIR, er det følgende sortering som gjelder:
Ja takk
- Skrell og skrotter fra frukt og grønnsaker
- Brød og bakervarer
- Fiskebein og -skinn
- Annet matavfall uten emballasje
- Egg- og nøtteskall
- Kaffefilter og -grut (bør tørke)
- Stivnet fett
Nei takk
- Mat i emballasje
- Tyntflytende suppe/saus (kast i restavfallet - ikke avløp)
- Store kjøttbein og slakteavfall
- Hageavfall, jord og blomster
- Bleier
- Kattesand og dyreekskrementer
- Teposer (Mange inneholder plast)
- Matolje
Hva skjer med matavfallet?
Matavfallet du leverer til BIR fraktes til et anlegg på Jæren, der det produseres biogass og biogjødsel. Biogass brukes blant annet som miljøsmart drivstoff og biogjødsel tilfører jorden viktige næringsstoffer som på nytt går inn i matproduksjonen. Energi- og næringsinnhold utnyttes optimalt!