Når solen titter frem og gradestokken kryper oppover brer lukten av grillmat seg enten vi er hjemme, på stranden eller i parken. Ulempen med grillkosen er alt søppelet det fører med seg, men det finnes alternativer for deg som vil ta miljøhensyn.
Velg ting som kan gjenbrukes mange ganger. Engangsprodukter er miljøverstinger. Erstatt papptallerkener og andre engangsprodukter med bestikk, glass og servise som kan vaskes og brukes igjen.
Forbudt med engangsplast
Å bruke et produkt bare en gang, er dårlig utnytting av ressurser og plast på avveie utgjør et stort problem. Derfor er nå bestikk, tallerkener, sugerør, ballongpinner, rørepinner og bomullspinner i plast, samt matbeholdere, drikkebegre og drikkevaremballasje av isopor blitt forbudt å selge. Forbudet mot engangsplast trådte i kraft lørdag 3. juli. Ordningen kommer som følge av et EU-direktiv, er lik over hele Europa og innføres på samme tidspunkt for alle land den gjelder i.
Det er beregnet at ordningen vil redusere bruken av engangsplast med omtrent 1,9 milliarder enheter, eller 3600 tonn årlig i Norge. Dette vil bidra til å redusere forsøpling og skader på dyreliv og miljø.
Forbudet gjelder også engangsprodukter av biobasert og bionedbrytbar plast.
Invester i flergangsgrill
Stå over engangsgrillen. Vi anbefaler heller å investere i de små, bærbare grillene som kan brukes mange ganger. Da lager du mindre boss og maten smaker mye bedre! Både kullgrill og gassgrill fås i bærbar utgave, og i ulike prisklasser.
Bærbare griller finnes i mange ulike typer, størrelser og prisklasser. Du får dem både for kull og gass. Foto til høyre: Geir Maribu
Å grille med kull er det mest bærekraftige alternativet, da det er en fornybar ressurs, i motsetning til gass. Det finnes også ekstra miljøvennlige utgaver av grillkull – som kokosbriketter, laget av avfall fra kokosnøtter og med naturlig innhold av kokosolje som skal gjøre tennvæske overflødig. Vanlig grillkull er laget av tre. Vil du bruke dette, anbefaler vi å se etter FSC-merket kull for å forsikre deg om at det ikke er laget av tropisk regnskog. Kongler, grillstarter eller tennbriketter kan erstatte grillvæsken ved bruk av trekull. Gass og elektrisk gir renere luft, men regnes som mindre bærekraftig.
Velger du å lage mat på bål er det viktig å ta forholdsregler, for å unngå brann.
Fellesgriller settes opp stadig flere steder, så sjekk gjerne om det er en der du har tenkt deg. Ellers kan bål være et alternativ. Ta med egen rist, bygg opp med stein på egnet sted eller bruk etablert bålplass. Ha i så fall vann i nærheten og brenn bål på en trygg måte. Overhold bålforbudet og pass på brannfare.
Bruk engangsgrill med omhu
Om du likevel bruker engangsgrill, må den kastes riktig av miljøhensyn og for å unngå brannfare. Det aller beste er å sørge for gjenvinning. Kjøl grillen ned og ta den med hjem. Den verdifulle aluminiumen og metallristen i engangsgrillen kan leveres som metall til BIR sine gjenvinningsstasjoner, uten kull, selvfølgelig. Eller du kan levere den tomme aluminiumsformen i glass- og metallkonteineren. Kast kullet og asken som restavfall. Vi setter pris på om du husker å fukte asken og pakke den godt inn i en plastpose, så slipper renovatørene våre å puste inn ubehagelig støv.
Estimater sier at vi kjøper og bruker over en million engangsgriller i Norge hvert år. Hver fleregangsgrill som erstatter engangsgriller er et bidrag til reduksjon av søppel og bedre for miljøet.
De fine naturopplevelsene er aller best uten andres boss, så du gleder alle som kommer etter deg når du rydder skikkelig. Du kan bruke grillkassene som eksempelvis Bergen kommune har plassert ut flere steder hvis du ikke kan ta engangsgrillen med hjem. Men kaster du den i grillkasse eller et bosspann må du helle på rikelig med vann slik at du er sikker på at kull og aske er helt kaldt. Hvis det ikke er egnet sted å kaste grillen må den selvsagt tas med hjem.
Bli en grillmester som mestrer sortering
Riktig sortering etter grillfesten er også et viktig bidrag til miljøet. Pant flasker, skyll, sorter og lever plast-, metall- og glassemballasje i riktig beholder. Sjekk gjerne sorteringsguiden for grillmesteren.
Grillmat selges ofte i aluminiumsformer, som er energikrevende å produsere og dessverre sjelden blir resirkulert. Dette er synd ettersom aluminium er et verdifullt metall. Brukt aluminiumsfolie og ulike former i aluminium leveres som glass- og metallemballasje til returpunkt. Aluminiumsformer kan også gjenbrukes til steking.
Ved å sortere aluminumsformer riktig og levere dem i konteiner for glass og metall på returpunkt, gjør du en viktig innsats for miljøet, da aluminiumen kan brukes mange ganger.
Les også vår sak om hvordan du kan kombinere matredding med grilling.
Unngå skader og brann
Noen sikkerhetstips kan også være smarte å ta med på grilltur. Har grillen stått i sanden på stranden kan det medføre alvorlige brannskader hvis noen tråkker barbeint der grillen har stått, uten at sanden er snudd og kjølt godt ned.
Husk også at engangsgrillen fører til mange gress-, lyng- og skogbranner – som er ressurskrevende for brannvesenet å slukke. I tiden mellom 15. april og 15. september er det ikke lov å gjøre opp bål ute i naturen, fordi faren for gress- og skogbranner er større enn ellers i denne perioden. På tilrettelagte grill- og bålplasser er det lov også i perioden med bålforbud, men er du i tvil om det er trygt anbefaler brann- og redningstjenesten å la det være.
God sommer – og god grilling!