Slik leverer du det

Alle kunder som har eget papirspann kan leveres plast i BIRs plastsekk som settes ut på samme tømmedag som papir. En rull med sekker til plast kan hentes på alle våre gjenvinningsstasjoner og i de fleste dagligvarebutikker. Bruk søkefeltet for å finne dine tømmedager.

Finn dine tømmedager

Noen leverer plastavfall til fellesløsninger som flere benytter. Ta kontakt med kundesenteret for henvendelser om henting i borettslaget/sameie. Har du ikke egen plastinnsamling der du bor, kan du bruke adressesøket for å finne returpunkt for plast.

Bor du i et borettslag eller sameie som ikke har plasthenting, ta kontakt med styret for å be om dette. Du kan også bruke adressesøket for å finne offentlige containere nær deg. 

All ren og tørr emballasje som er laget av plast kan sorteres

For eksempel:

  • Plastbokser til is, pepperkaker o.l
  • Kaffeposer i ren plast uten aluminiumsfilm
  • Plastbegre til yoghurt, rømme o.l
  • Emballasjebrett til kjøtt, fjørfe o.l.
  • Plastflasker til ketsjup, dressing o.l (leveres sammen med avskrudd kork)
  • Plastposer – og folie
  • Plastkanner (leveres sammen med avskrudd kork)

Plastemballasje må være ren

Mye av plastemballasjen er ren nok når den er tom. En salamipakke trenger du for eksempel ikke å skylle selv om den fortsatt er litt fettete- Rømmebegre, ketsjupflasker og lignende bør derimot skylles tom for rester. Synlige matrester bør skrapes av i restavfallet, slik at du unngår å skylle store mengder matrester i avløpet. Bruk kaldt vann! Dersom alle bruker varmt vann for å rengjøre emballasjen er det lite miljøvennlig.

Ren plast er viktig for at plasten skal kunne gjenvinnes til nye produkter. Plasten bør være såpass ren at den ikke vil begynne å lukte vondt under kjøkkenbenken. 

 

Hent plastsekk i butikk

De aller fleste matvarebutikker har ruller med sekker til plastemballasje som du kan hente gratis. En rull inneholder 13 sekker. Det er butikkjedene selv som distribuerer sekkene ut til de enkelte butikkene. Har ikke din nærbutikk i sekker når du spør, kan du be dem bestille inn fra hovedlageret sitt. 


Hvorfor i plastsekk?

Det er flere grunner til at det brukes sekk til plasten. Med gjennomsiktig sekk kan renovatørene sjekke at det ikke er annet avfall eller for skitten plast i sekken. Plast i spann vil også kunne sette seg fast i spann og kunne bli vanskelig å få ut under tømming. I tillegg gjør plastsekk innsamlingen mer effektiv og du kan sette ut flere sekker etter behov. Spann har mer begrenset plass. 

Er vær og vind en utfordring, er oppfordringen fra renovatørene er å sette den mest mulig i le imellom to spann, alternativt inn til vegg eller gjerde. 

 

Hva skjer med det?

Plastemballasjen BIR samler inn, blir fraktet til vårt anlegg på Lønningen i Fana der vi presser den sammen til baller slik at den skal ta minst mulig plass under transport. Etter dette blir plasten hentet av Grønt Punkt Norge som er ansvarlig for gjenvinning av all plastemballasje i hele Norge. De kjører den til fabrikker i Tyskland hvor plasten vasket, sortert og material- eller energigjenvunnet.

Resirkulert plast kan bli til nytt plastråstoff som blir solgt videre og brukt til nye plastprodukter som f.eks hagemøbler, kontorstoler, isskraper, fleeceklær, CD-covere med mer. På grønt punkt sine sider, kan du lese enda mer om denne prosessen: https://www.grontpunkt.no/gjenvinning/plastemballasje-fra-husholdninger.

 

Miljøgevinst

Plast er fremstilt av olje - en ressurs som ikke er fornybar. Til produksjon av ett tonn plast trengs ett tonn olje eller gass som råstoff, og ett tonn olje som energi. Ved å gjenvinne ett tonn plast, spares to tonn olje og ett tonn CO2.