KREVENDE KJØREFORHOLD: 

Vinterværet gjør renovatørenes arbeid utfordrende. Vi gjør vårt beste for å hente avfallet som normalt, men trenger din hjelp for å få alt til å gå smidig. Her er noen viktige tiltak du kan bidra med:
✅ Trekk spannene frem til en kjørbar vei dersom tømmmeplassen er langs en krevende vei.
✅ Måk området rundt tømmestedet og fjern snø fra lokk. Takk for hjelpen!

OK - Lukk

Nordmenn handler nytt sportsutstyr for rundt 15 milliarder kroner i året! Vi er aktive brukere av naturen og treningssentre, og deltar gjerne i organisert idrett. Likevel vil nok flere av oss kjenne seg igjen i at en del sportsklær og utstyr bare støver ned før det til slutt ender i bosset, selv om det fremdeles er fullt brukbart.

Produksjonen av alt dette sportsutstyret er svært ressurs- og energikrevende, så jo mindre utstyr som blir produsert, jo bedre er det for miljø og klima.

Heldigvis finnes det andre løsninger enn å dra rett til butikken hvis du vil prøve en ny sport eller ønsker å ha kano, telt og en popcornpopper for bål parat, sånn i tilfelle det skulle bli en overnattingstur i skogen.

Kan du låne eller leie?

Før du kjøper selv, er det lurt å låne og teste. Enten av venner eller bekjente, eller fra en låneordning som BUA, der du kan låne sykler, ski, skøyter, telt, popcorngryte og mye mer. Totalt er det seks ulike utlånsordninger organisert gjennom BUA  i BIR sine eierkommuner. Alle har et vidt spekter av utstyr til låns. Du finner oversikten her.

Mye sports- og fritidsutstyr kan med fordel leies. Det finnes utallige leiemuligheter på typiske friluftslivsdestinasjoner, som skiutleie i skisentrene, sykkelutleie på Fløyen og andre terrengsykkeldestinasjoner, utleie av kajakk i AdO arena og klatreutstyr i klatrehaller.

Det er også mulig å leie turklær – Bergans tilbyr abonnementsordning på parkdresser til barn. Spør gjerne ditt lokale turlag om flere tips, eller kontakt kommunen din om lånemuligheter til barn, unge og andre grupper.

Ellers kan alt fra fullt randonee-utstyr til surfebrett og kettlebells leies gjennom Hygglo.no eller Finn.no, i tillegg til alt det du trenger til overnattingsturen.

Velg brukt sportsutstyr

Er det bedre for deg å kjøpe ditt eget, kan du kanskje vurdere å kjøpe brukt? Det meste er tilgjengelig på bruktmarkedet – for eksempel hos Finn.no eller Tise. Du kan også være så heldig å finne noe av utstyret du trenger helt gratis i en av våre brukthaller.


I brukhallene våre kan du finne sportsutstyr helt gratis.

Ta vare på og reparer

Når du kjøper noe nytt, er det verdt å vurdere holdbarheten på produktet. Er det mulig kan du velge en kvalitet som gir god holdbarhet og lar seg reparere.

Utstyret varer mye lenger om det blir godt tatt vare på. Sørg for riktig oppbevaring og husk å tørke telt, soveposer og annet utstyr som har blitt fuktig før det pakkes bort etter bruk.

Gi gjerne sykkelen en vårrengjøring og overhaling ved sesongstart, og skiutstyr bør få en rens og overhaling ved sesongslutt.

Er favorittskiene blitt oppripet og slitte? Det er absolutt ikke sikkert at de trenger å byttes ut. Mye kan fikses med en god overhaling. Kanskje har du glede av å lære deg skiprepping selv? Ellers kan du levere dem til noen andre som kan det. Mange sportsbutikker tar slike oppdrag.

Eie sammen

Noen ting kan kanskje eies sammen med andre, eller leies ut hvis du ikke bruker dem så ofte. Klær og utstyr du ikke bruker, kan med fordel selges videre, eller gis bort – enten til bruktbutikker, brukthallene til BIR, via Finn.no eller til venner og kjente via Facebook.

I dag tar flere og flere produsenter av sports- og fritidsutstyr også bevisste valg med tanke på miljø, med panteordninger for brukte plagg, hjelp med reparasjoner av klær, og de kan ha både utleie- og abonnementsordninger.

Uansett hvilke valg du tar – vi oppfordrer deg til alltid å ha sikkerheten og miljøet i bakhodet når du velger utstyr og legger ut på nye eventyr. God tur!