Store mengder gresskar går rett i bosset etter halloweenfesten, mens innpakket godteri, pynt og kostymer i billige plastmaterialer gir økte avfallsmengder. Noen smarte grep gjør feiringen mer bærekraftig.

Gresskarlykt ved inngangsdøren er blitt et tegn på at det ønskes velkommen til feiring. Man trenger ikke gresskar for å feire, det holder med en lykt med lys i, men for dem som vil bruke gresskar er det lurt å tenke på at innmaten med fordel kan brukes.

Utskårne oransje gresskar er en halloweentradisjon som oppstod da irene på 1800-tallet tok med seg feiringen av allehelgensaften til USA. I hjemlandet hadde de fyrt opp kålrot for å holde onde ånder unna, men i USA var gresskar mer tilgjengelige, i tillegg til at de var velegnet som lanterner.

Spis gresskaret

Skrap ut så mye av kjøttet og frøene som mulig. Gresskarfrøene er skikkelig sunne. De kan skylles, tørkes og spises rå, eller ristes i panne eller ovn. De kan brukes som snacks eller i mat, som salater, i müsliblanding eller i brød og rundstykker. Gresskarsuppe av gresskarkjøttet er mektig, god mat og varmer godt på høsten (sjekk oppskriften nederst i saken). Når festen er over for gresskaret kan det kuttes i terninger og brukes som mat.

Gresskar har et vidt spekter av bruksområder. Det kan bakes, syltes (og for eksempel brukes som tilbehør til kjøttkaker eller andre kjøttretter), og man kan lage gresskarmarmelade, gresskarmos eller pizza med gresskar. Lapper eller vafler med gresskar er andre spennende bruksmåter, eller du kan finne oppskrifter på kaker og muffins med gresskar i.

Kutt plast ved å lage selv

Andre tips er å samle høstblader, kongler, nøtter og kvister til å pynte med. Et ubrukt garnnøste kan bli til et edderkoppspinn. Innkjøpt pynt bør pakkes fint ned i esker etter bruk og tas fram igjen år etter år.

Kostymer kan byttes med andre, kjøpes brukt eller lages. Et gammelt laken kan bli til et spøkelse eller en mumie, tomme pappesker og en slynge julelys kan for eksempel bli til Enderman fra Minecraft. Søker du på DIY og halloweenkostyme vil du få mange tips.


DIY og gjenbruk: På et par timer ble noen tomme pappkasser donert fra nærbutikken gjort om til to Enderman-kostymer ved hjelp av tape, sort papir, et par lysslynger og lilla folie, pluss sorte gensere og bukser fra skapet.

Ikke skummelt å sortere rett

Til slutt en påminnelse om å sortere riktig, også på halloween. Selv om uttrykket sjokoladepapir fremdeles er mye brukt, er mye sjokolade og annet godteri nå pakket inn i plast. Ren plast går i plastgjenvinningen, men noe er blandet med metallfolie, og da går det i restavfall. Rent papir går i papirgjenvinning. Det beste for miljøet er å unngå bruk av engangsprodukter, men brukes papptallerkener og -krus skal de i restavfall sammen med serviettene.

Gresskarsuppe

Som avrunding deler vi et forslag til oppskrift på gresskarsuppe. Denne retten kan du tilpasse ut fra hva du allerede har på kjøkkenet. Du finner også flere varianter av gresskarsuppe om du søker.

Ingredienser
1,2 kg gresskar
Ev. noen gulrøtter
2 stk løk eller noen sjalottløk
Et par fedd hvitløk (ev. kinesisk hvitløk)
Ca. 1 liter vann (noe av vannet, opp mot 2,5 dl, kan erstattes med melk om man ønsker)
Grønnsaksbuljong terning/pulver
Rosmarin
Timian
Salt
Pepper
Ev. litt ingefær (to teskjeer raspet fersk)

Fremgangsmåte
Skrell og kutt opp grønnsakene (gresskar, løk, hvitløk og ev. gulrot). Fjern skall og frø fra gresskaret. Frøene kan ristes lett i panne eller ovn og brukes som tilbehør, alene eller finhakkes sammen med andre nøtter og blandes med smør til et nøttesmør.
Løk/sjalottløk og hvitløk finhakkes og stekes i smør til løken er blank. Deretter tilsettes gresskaret (og ev. gulrot). Stek i ca. 5 minutter. 
Tilsett vann og buljong og la blandingen småkoke til alt er mørt (rundt 15-20 minutter).
Hvis du ønsker ekstra mye smak i suppen, kan du ha i ferske eller tørkede urter og eventuelt litt raspet ingefær nå. Velg det du liker og har tilgjengelig.
Deretter kjøres suppen med en stavmikser i pannen, til ønsket konsistens.
Smak til med salt og pepper.
En klatt rømme eller crème fraîche er godt på toppen. Alene eller i kombinasjon med noe av det andre foreslåtte tilbehøret.

Forslag til topping og tilbehør
Crème fraîche eller rømme
Smakstilsatt olje
Friske urter om man har
Sprøstekte kikerter
Nøttesmør
Pannestekt hvit fisk
Sprøstekt bacon
Godt brød eller om man har gammelt brød kan det ristes og bli krutonger