Handler du uten å tenke, eller gjør du bevisste valg når butikkene flommer over av tilbud?

Da er vi der igjen, på den tiden av året da butikkene setter ned prisene og lokker med mengder tilbud i anledning såkalt svart fredag eller -uke. Det er kjærkomment for mange av oss at julegaver og ting vi trenger er billigere.

Samtidig er det flere og flere som ønsker å gjøre grønnere valg når de handler. Kanskje er du en av dem? For det kan være lett å la seg friste til å kjøpe noen ting man egentlig ikke trenger, og tidspress kan føre til lite gjennomtenkte kjøp. Men gjør det så mye, når det er billig?

Det er jo dessverre slik at de aller fleste varer vi kjøper belaster miljøet – både når de blir produsert og når vi kaster dem. Blant annet ved forurensende utslipp av helse- og miljøskadelige kjemikalier knyttet til produksjon, og ved utslipp av klimagasser.


Gjennomtenkte valg når det kommer til kvalitet og bærekraftig produksjon, og valg av resirkulerte produkter kan bidra til å forlenge brukstiden på materialene i tingene våre.

Vanlige husholdninger belaster kloden med godt over halvparten av verdens forbruk av land, materialer og vann. Når vi samtidig vet at vi nordmenn har doblet forbruket vårt i løpet av de siste 30 årene, er det flott at flere ønsker å gjøre mer bevisste valg.

Det kan være lurt å spørre seg selv: Trenger jeg (eller mottaker av gave) det? Har jeg planlagt å kjøpe det? Så kan man starte med en liste over hva man trenger. Noen velger også å benytte anledningen til å rydde klesskapet eller boden. Kanskje dukker det opp noen plagg du hadde glemt – som kan få komme frem i lyset igjen. Eller et par ski som kan selges?

Her er seks handletips for Black Friday (og alle andre handledager):

  1. Kjøp helst ting du eller andre har god bruk for
  2. Gjør gjennomtenkte valg når det kommer til kvalitet og bærekraftig produksjon
  3. Velg holdbare varer som kan repareres og gjenbrukes
  4. Se etter resirkulerte produkter
  5. Husk å ikke kjøpe nytt hvis du heller kan reparere klær og ting som er skadet
  6. Kjøp brukt om du kan

 


Denne guiden viser hvordan man kan navigere når man handler, for å gjøre bedre og grønnere valg.