Den gamle lærerhøgskolen på Landås skal bli om til Bergen inkluderingssenter. Arbeidet som pågår er langt fra et vanlig renoveringsprosjekt der materialer rives og kastes. Her skal mest mulig gjenbrukes.
Norsk Riving har stått for jobben med å demontere og bevare materialer og møbler. Deler av dette skal gjenbrukes i bygget, mens noe har fått nytt liv andre steder.
Auditoriebenker flyttet til Åsane Folkehøgskole
Åsane Folkehøgskole har den siste tiden pusset opp store deler av skolen. Skolen har flere elever nå enn da den var ny, så det gamle auditoriet ble gjort om til teaterrom, og et nytt ble bygget og sto ferdig i vår. Rektor Bjørn Berentsen lurte da på hvor de skulle få auditoriebenker fra, ettersom et nytt sett ville blitt altfor dyrt.
Rektor Bjørn Berentsen er veldig fornøyd med å ha fått tak i auditoriebenkene.
Gjenbruk reddet undervisningen i koronatider
Ved en tilfeldighet fikk Bjørn vite at Norsk Riving hadde nettopp et slikt amfi han var ute etter. Dette ble flyttet til sitt nye hjem i god tid før skolestart.
– Hadde vi ikke fått tak i dette, kunne vi ikke drevet skolen nå i koronatiden. Nå har vi plass til alle i forsvarlig oppsett med faste plasser, forteller Bjørn.
God respons på gjenbruk
Elevene sier de sitter godt, og er godt vant til gjenbruk, da skolen ellers også er full av gjenbruksmøbler.
– Vi har fått enormt god respons fra elevene på at vi gjenbruker ting. Hvorfor kjøpe dyre, nye ting, når man får så mye fint brukt?
Fra skolevegger til skrivestue
Tusenvis av murstein og teglstein har blitt forsiktig demontert fra lærerhøyskolen for å kunne gjenbrukes. Noen av disse har endt opp hos Elisabeth Skage, som er prosjektleder for Pilot Grønneviken i Bergen kommune, et prosjekt hvor bærekraft, sirkulær økonomi og deling er sentralt. Hun har lenge vært engasjert i miljø og bærekraft, og på fritiden går det mye tid til gjenbruksprosjekter. Det nyeste er en skrivestue i hagen.
Teglstein fra lærerhøgskolen skal bli til trapp og blomsterbed utenfor Elisabeths skrivestue.
– Jeg ble kjent med rivingsprosjekt da det ble presentert på sirkulærskolen til ressursgruppen for sirkulær økonomi i Bergen Næringsråd. Jeg er en skrotnisse, så da jeg hørte at de skulle prøve å finne nytt liv for materialene, tok jeg kontakt med dem og fikk hentet et lass med teglstein som hadde blitt brukt i foajeen på skolen. Disse skal bli til blomsterbed og trapp utenfor skrivestuen.
Elisabeth er glad i å bygge og snekre. Poenget har vært å gjøre så mye som mulig selv, og at så mye som mulig skulle være gjenbruk. Over tid har hun samlet brukte dører, vinduer, tak og isolasjon, og hun følger nøye med på det som legges ut.
Utfordrende logistikk
At ting skal klaffe slik at man får tak i det man ønsker seg når man trenger det, er litt av utfordringen med sirkulær økonomi og byggematerialer.
– Du må være veldig tålmodig. Her er for eksempel alle vinduene forskjellige og ingenting passer sammen, og det har jo sin sjarm, men det burde finnes et marked hvor man kan få tak i flere vinduer som passer sammen om man ønsker det, mener Elisabeth.
Det er flere initiativ på gang for å etablere denne type markedsplasser.
Nytt bibliotek – gamle møbler
Noen av møblene fra lærerhøgskolen har fått sitt nye hjem i det gamle kommunehuset på Laksevåg, hvor Bergen Offentlige Bibliotek har åpnet ny filial. Biblioteket satte bærekraft som et av kriteriene i konkurransen om å designe den nye filialen.
Elise Sæle Dahle viser fram en lesekrok med stoler fra lærerhøgskolen.
– Veldig mange møbler varer lenger enn bygget de står i, og det er synd at så mye havner på dynga. Gjenbruk har vært veldig viktig her, forteller Håvard Legreid, prosjektleder for arbeidet.
Designbyrået Haltenbanken stakk av med seieren, med planer om å bruke oppsirkulert materiale til deler av møblene og innredningen. Hvor de skulle få materialer fra visste de ikke, men like etter jobben ble vunnet i mai, ble et NRK-oppslag fra lærerhøgskolen sendt.
– Dette passet perfekt. Vi var noen runder på befaring, og fikk tak i stoler og treverk, som nå har blitt til fine skapdører, forteller Elise Sæle Dahle, daglig leder, seniordesigner og interiørarkitekt i Haltenbanken.
I tillegg har de fått tak i brukte møbler og materialer flere andre steder. Noe trekkes om, og noe lakkeres på nytt.
Ønsker gjenbruk som kriterium for design
– Ved gjenbruk må man designe på en litt annen måte enn ellers – man vet jo ikke helt hva man får tak i, så når man først har funnet materialer og møbler, må man designe rundt dem.
Elise forteller at å jobbe på denne måten er tidkrevende, og ikke nødvendigvis billigere enn å kjøpe nytt, slik mange tror. Haltenbanken ville likevel gått for gjenbruk uavhengig av bibliotekets kriterium.
– Vi er opptatt av klima og bærekraft, og etterlyser dette som et kriterium fra flere innkjøpere. Vi mener det alltid bør være der, men det er mye som må endre seg for at dette skal bli den nye normalen – spesielt byggebransjen kan ikke fortsette som før.
Det er mange aktører i verdikjeden som kunne satt en stopper for dette prosjektet.
– En av bragdene her er at så mange mennesker har sagt ja til å det skulle bli gjort på denne måten – alt fra biblioteket som innkjøper, til dem som har bygget det, og Norsk Riving som har levert materialer.
Responsen på gjenbruk har vært veldig god – både fra dem som jobber på biblioteket, besøkende og naboer på Laksevåg.
Skapdørene er laget av treverk fra lærerhøgskolen.
Har du tips om andre gjenbrukshistorier, ta gjerne kontakt med oss!
Publisert: 20.01.21