KREVENDE KJØREFORHOLD: 

Vinterværet gjør renovatørenes arbeid utfordrende. Vi gjør vårt beste for å hente avfallet som normalt, men trenger din hjelp for å få alt til å gå smidig. Her er noen viktige tiltak du kan bidra med:
✅ Trekk spannene frem til en kjørbar vei dersom tømmmeplassen er langs en krevende vei.
✅ Måk området rundt tømmestedet og fjern snø fra lokk. Takk for hjelpen!

OK - Lukk

De fleste av oss ønsker å fornye garderoben med jevne mellomrom, men forbruket er ikke bærekraftig. Dette kan vi gjøre en innsats for å endre, blant annet gjennom klesbytting.

Produksjon av klær og sko er blitt en utfordring for miljøet på jorden. Tekstilindustrien står for åtte prosent av de globale klimagassutslippene, og det er mer enn alle utslipp av fly- og båttransport til sammen. De enorme mengdene tekstiler som produseres i dag legger beslag på store arealer og ressurser.

Tekstilproduksjonen fører til alvorlige miljøproblemer, gjennom bruk av kjemikalier som forurenser både jordsmonn og vannkilder, noe som videre påvirker det biologiske mangfoldet. Produksjonen har også et enormt forbruk av vann, gjerne i områder der tilgangen på vann er sparsom. Faktisk trengs det tusenvis av liter vann bare for å produsere én t-skjorte. I tillegg kommer så mye som 20-35 prosent av mikroplasten i havet fra plastbaserte plagg som slipper ut mikroplast når de vaskes og slites.


Mange av oss kan kjennes oss igjen i at vi har mer klær enn vi får brukt. Da ligger det ofte noe fint og lite brukt i klesskapet som andre kan ha glede av.

25 tonn daglig

Å bytte klær vil være et bidrag i riktig retning ved at vi gir klærne våre lengre levetid og fornyer garderoben gjennom gjenbruk heller enn å kjøpe nytt. En genser man ikke vil bruke lenger blir kanskje en ny favoritt for en annen. Et poeng med klesbytting er også at vi ikke skal kvitte oss med klær bare for å gå ut og kjøpe masse nytt.

Fretex Oslo mottar hver eneste dag 25 tonn klær som folk ikke vil ha lenger. Men hvis vi går rett i butikkene og kjøper nytt etter å ha gitt bort bidrar vi ikke til å bedre miljø og klima. Hvis vi derimot klarer å kjøpe mindre nytt kan vi redusere forurensingen og ressursbruken.

Samle en gjeng

Naturvernforbundet arrangerer Den store klesbyttedagen 26. mars. Men klesbytting kan man selvsagt gjøre når som helst på året. Det er bare å samle en gjeng venner, naboer eller foreldregruppe i barnehage, skole eller andre steder det er naturlig å samles og bytte.


Barneklær brukes ofte en kort periode og egner seg veldig godt for bytting. Kanskje kan det arrangeres en byttedag i barnehagen?

På klesbyttearrangementene i regi av Naturvernforbundet er konseptet slik at man finner frem opp til syv hele og fine plagg fra klesskapet. For hvert plagg man har med seg får man en kupong som kan brukes til å bytte til seg et nytt plagg man faktisk har lyst til å bruke.

Ifølge Naturvernforbundet ble det arrangert nær 120 klesbyttefester over hele landet i 2019, og 50.000 plagg fikk ny eier i løpet av dagen. De opplyser at dette gir en besparelse på 378 000 kilo CO2, mellom 135 og 203 millioner liter vann og 40 tonn kjemikalier, sammenlignet med å kjøpe nye klær.

Om et plagg brukes dobbelt så lenge, halveres miljøfotavtrykket fra produksjon av plagget. Derfor er det viktig å bruke klærne så lenge som mulig, kjøpe kvalitet når vi kjøper nytt, og satse på gjenbruk om det er plagg vi ikke bruker.

Kilde: Naturvernforbundet