Bare få dager etter at Martin Lidsheim (22) bestod fagprøven i gjenvinningsfaget kunne han signere kontrakt for fast jobb som kundeveileder på gjenvinningsstasjon i BIR.  

Martin er glad for at han akkurat rakk søknadsfristen for tre år siden, da farens kjæreste tipset han om at hun hadde sett på Facebook at BIR skulle ta inn lærlinger.  

– Jeg søkte samme dag som fristen gikk ut. Så fikk jeg komme på intervju og det gikk bra, forteller Martin.  

Dermed ble det først sommerjobb fra mai 2019, før han var i gang med læretiden på sensommeren samme år. To og et halvt år senere har han nå signert kontrakten for 100 prosent, fast stilling etter at han bestod fagprøven som gikk over to dager i februar.  

Kjenner du noen ungdommer som kan bli tipset, som Martin ble? Fortell dem gjerne at BIR nå søker lærlinger i gjenvinningsfaget, IT-driftsfaget, service- og administrasjonsfaget og yrkessjåførfaget. Se annonser her

– Jeg hadde ikke orket å studere i mange år, så det er fint å ha fått fast jobb nå, sier Martin.  

Første halvår gikk han på skole en dag i uken, samtidig som han jobbet på gjenvinningsstasjonen til BIR på Espehaugen fra mandag-fredag og noen uker mandag-lørdag. Kveldsvakter var frivillig. 

Den beste jobben 

Det har vært kjempegreier å ha Martin her. Han er den første lærlingen jeg har fulgt opp på denne måten, og det har vært fint å se den utviklingen han har hatt, fra han i starten var skikkelig usikker, til at han nå kan utrolig mye og er trygg i jobben. Han er en helt annen person nå, både som menneske og kollega, og det er gøy å se, sier formann på gjenvinningsstasjonen på Espehaugen, John Fredrik Butz, som har hatt lærlingeansvar for Martin gjennom hele læretiden hans. 

Martin hadde gått TIP, VGI da han søkte om læreplass i BIR, men kjente ikke til gjenvinningsfaget før han søkte. Det gjorde ingen ting. Han har blitt glad i jobben.  

– Det var veldig tilfeldig at jeg havnet her. Men jeg har aldri kjedet meg på jobb. Det er alltid kunder, og alltid mye ulikt å gjøre.  

Han forteller at han heller ikke kjente noen som jobbet hos BIR fra før, men han syns det er et kjekt miljø og trives godt med de han jobber sammen med. 

– Folk har kontroll på det de driver med og her er et godt arbeidsmiljø. Det er flere som har samme interesser som meg, så jeg har mange å snakke med.  

Martin konkluderer: 

– Jeg kunne ikke funnet meg noe bedre. Det er den beste jobben jeg kan tenke meg, sier han.  

Den eneste andre jobben han kunne se for seg å ha, var å jobbe med bildeler, fordi han hadde litt erfaring med det fra før. Men han kunne ikke se for seg å sitte på et kontor hver dag.  

– Her er det ikke noe kontor, men mye ulikt å gjøre. Vi bytter på å være på de ulike postene på stasjonen i løpet av arbeidsdagen, sånn blir det varierte dager.  

Tips til de som lurer 

Nå som fagprøven er i boks ser Martin for seg at det neste han kan tenke seg å få til er å ta noen sertifikater på kjøretøy som brukes på gjenvinningsstasjonen. 

Hva vil du si til andre ungdommer som lurer på om dette er noe for dem? 
 – De kan tenke gjennom om de liker å jobbe ute. Som med alle andre utejobber kan det være litt kaldt om vinteren, men det er veldig deilig om sommeren. Da gleder jeg meg ekstra mye til jobb om morgenen. Hvis de liker å jobbe med hendene også, så er dette en god jobb, med mye ulikt å gjøre.  

Martin sier det kan være greit å være litt selvstendig og tørre å ta ansvar og initiativ. Og være forberedt på å snakke mye med kunder, for å veilede og forklare hvordan de skal gjøre det på rette måten når de kommer for å kaste ting.  

– Noen vil gjerne diskutere, men det skal vi ikke. Vi må også være nøye på HMS, passe på pappmaskinen for eksempel.  

Et stort fag 

Fagprøven var en liten utfordring.  

– Jeg skulle gå en runde med to sensorer fra en annen stasjon. Oppgaven var at de skulle lage en ny stasjon et annet sted, så skulle jeg gå rundt med dem og vise hvordan vi gjør det og hva ting koster.  

– Mye av fagprøven handlet om økonomi. Men også spørsmål som «kan vi hive alle metaller oppi metall?» Nei, det kan vi ikke. Det er et stort fag, så det var en del jeg ikke var helt sikker på, ­men jeg bestod. 

Martin syns han har lært mye på disse årene og at det hjalp mye å ha en faglig leder som går gjennom alt. Oppfølgingen underveis har også vært god mener han.