Bjarte Hornnes (20) stortrives som renovatør og mener det er et særlig pluss at jobben som sjåfør på bossbil er mindre stillesittende enn mange andre sjåførjobber.


Bjarte har fullført læretiden i BIR og har fått oppfylt drømmen om å jobbe som lastebilsjåfør nå som han er fast ansatt renovatør.

Bjarte startet karrieren sin i BIR som lærling i yrkessjåførfaget. Nylig bestod han fagprøven og deretter fikk han fast jobb i BIR Transport.

Nå søker vi flere lærlinger, deriblant to i yrkessjåførfaget. I tillegg søker vi lærlinger i gjenvinningsfaget, service- og administrasjonsfaget og IT- driftsfaget. Kjenner du noen som burde søke? Tips dem gjerne om de utlyste lærlingstillingene våre, med søknadsfrist 15. mars. 

Koronautfordringer

Bjarte bor på Sotra, men tok VG2 transport og logistikk ved Os vidaregåande skule og det var læreren hans der som anbefalte ham å søke læreplass i yrkessjåførfaget i BIR.

Da han startet i BIR 1. september 2019 var han fremdeles så ung at han ikke kunne ta 19-ukerskurset før våren 2020. Men da ble skolen stengt i flere uker på grunn av korona og Bjarte ble dobbelt forsinket i læreløpet sitt. Isteden fikk han ekstra kjøretimer og fikk tatt seg inn igjen slik at han likevel kom han seg gjennom og fikk tatt sertifikatet og fagprøven. Deretter ble han tilbudt fast stilling som renovatør.

Bjarte fikk altså en litt spesiell læretid, da korona brøt ut for fullt etter et halvt år som lærling.

– Hvordan har korona påvirket arbeidet?

– Det har vært oppturer og nedturer. Vi som jobber med transport, har vært splittet på ulike lokasjoner.


Bjarte syns det er fint å være renovatør. For som sjåfør på bossbil er han mye i bevegelse, istedenfor å ha en stillesittende jobb bak rattet.

​​​Har fått prøve alt

Likevel har han fått oppleve å være på ulike typer biler. Kranbil, sugebil og alt som bedriften kan tilby. Nå jobber han på bossbil og har vært mest på det.

– Jeg trives med å få kjøre og være på bossbil. Det fine med denne jobben er at jeg får bevege meg i hverdagen og ikke bare sitte i ro. Det er veldig positivt. Den er ikke like stillesittende som mange andre sjåførjobber.

Når vi møter Bjarte har han med seg Mathias Johnsen Moi (18) som sidemann. Mathias går Transport og Logistikk på Åsane videregående skole og har vært utplassert i BIR to dager i uken. Han trives godt og håper han kan får muligheten til å ta læretiden sin her.


Bjarte (t.h.) har fullført læretiden, mens sidemann Mathias håper å få samme mulighet.

Trivelig på jobb

Noen utfordringer er det også med jobben, syns Bjarte.

– Det vanskelige er å kjøre i trange gater på grunn av feilparkerte biler eller biler med dumme plasseringer. Hekker og busker som stikker ut i vegen gjør det også vanskelig, og så er snøen en utfordring på vinteren. Da hender det vi må droppe noen gater hvis det er for glatt.

– Hvordan er det å jobbe i BIR?

– Jeg stortrives her og har mange hyggelige kollegaer. Når jeg får være på bil med de jeg har god kjemi med er det ekstra kjekt.

For Bjarte har den store drømmen vært å få kjøre lastebil. I BIR får han kjenne på hvordan det er å kjøre stor bil og mener han får oppleve alt det som en lastebilsjåfør skal gjøre.

– Hvem kan passe til denne jobben?

– Hvem som helst som er motivert til å prøve noe nytt og vil utfordre seg selv, både jenter og gutter. Jeg syns vi bør ha flere jenter i sjåføryrket, så det hadde vært kjekt om flere jenter ville utfordre seg selv på det.