Innovative tiltak for en grønnere fremtid

 

I 2023 vokste BIR med tre nye eierkommuner, og det ble vedtatt å bygge biogassanlegg på Voss. Nye konsepter for ombruk er utviklet, og flere tiltak er iverksatt for å møte fremtidens utsorteringskrav.


BIR står overfor flere utfordringer i tiden som kommer. Nye utsorteringskrav gjør at vi må tenke annerledes rundt innsamling av avfall. Myndighetene har vedtatt en formidabel økning i forbrenningsavgiften for 2024, og i løpet av året har arbeidet med etablering av karbonfangstanlegg i Rådalen fortsatt.

Konkrete bærekraftstiltak

I februar 2023 ble BIRs bærekraftsstrategi, som ble utarbeidet i 2022, vedtatt. Strategien er et viktig virkemiddel for hele konsernet, og konkretiserer BIRs tilnærming til bærekraft. Det er definert fire fokusområder: ta miljø- og klimaansvar, skape verdi av ressurser, sikre ansvarlig styring og drift, og utvikle folkene og kulturen. I løpet av året har vi jobbet med implementering av strategien, og det er laget en handlingsplan og egne tiltaksplaner knyttet til hvert av de fire områdene.

– To veldig sentrale områder er å ta miljø- og klimaansvar, og å skape verdier av ressurser. Dette går rett inn i kjernen av det vi jobber med, og gir mening til det at vi er vestlendingenes egen miljøbedrift, sier konsernsjef Borghild Lekve.

Hun forteller at når det gjelder å ta miljø- og klimaansvar, er det laget planer knyttet til reduserte utslipp, både med tanke på karbonfangst i Rådalen, og med tanke på krav om reduserte utslipp fra biler og utstyr gjennom omlegging til fossilfri drift.

– Å skape verdier av ressurser handler mye om det vi gjør knyttet til mer ombruk av avfallsressurser. Det er gjort flere oppgraderinger av gjenvinningsstasjonene for å kunne håndtere ombruk bedre og gjøre det mer attraktivt med gjenbruk, noe som også gjenspeiles i navneendring til miljøparker på nyåret i 2024. Vi jobber også for økt materialgjenvinning. Vi har nå startet med innsamling av matavfall, og vi planlegger ytterligere utsortering av glass og metall og tekstiler.


Ombrukssatsing

Etter omorganisering i 2022, fikk BIR Nyverdi i oppgave å utvikle nye konsepter for ombruk og sirkularitet, og Lekve mener selskapet har tatt tak i mandatet på en veldig god måte.

– Det er mange utfordringer med gjenbruk, men også store muligheter. Vi får inn enorme mengder på gjenvinningsstasjonene, og nå er kundeveilederne bitt skolert i ombruk. De vurderer alt som leveres inn, og er flinke til å spørre om kundene har noe til ombruk. Da kan tingene leveres til brukthallen, slik at de får et nytt liv. Det er god sirkulær økonomi at ting får et nytt liv hos andre.

Det har vært en økning av kunder i brukthallene på gjenvinningsstasjonene i løpet av året. Ombruksmarkedet i Møllendalsveien 40 har også hatt en veldig positiv effekt, og vi ser at det har vært en stor vekst av ombruksvarer.

I 2023 arrangerte BIR også Gjenbruksuken for tredje gang sammen med Bergen kommune og en rekke medarrangører.

– Gjenbruksuken er et godt tiltak, både fordi den inneholder mange spennende aktiviteter, og fordi vi får en økt bevissthet rundt gjenbruk i samfunnet denne uken, noe som også har en viktig påvirkningseffekt utover selve uken.


Behov for økt utsortering

Fra 1. januar 2025 kommer det noen nye krav knyttet til økt utsortering, og fra 2027 ytterligere krav. Kravene som kommer, ble vedtatt i 2023 og innebærer blant annet at vi må utsortere mer av både matavfall og plast.

– Sterkere krav gjør at vi som bedrift må tenke annerledes. Det kommer krav til hvor høy utsorteringsgraden skal være, og den blir mye høyere enn det vi har klart å realisere hittil. Derfor jobber vi med tiltak som kan bidra til økt utsortering, forteller Lekve.

Et tiltak det har vært jobbet med i 2023 er satsing på den mobile gjenvinningsstasjonen, som har kjørt med forbedret tilbud i Bergen sentrum. I tillegg har kunder kunnet bestille hjemmehenting av for eksempel hageavfall, for å få levert dette på en enkel måte.

Vi ser også på mulighet for hjemmenær henting av glass og metall, og vi har satt i gang et eget tekstilprosjekt for å få utsortert tekstiler. Vi er også opptatt av økt grad av utsortering av plast.

Når det gjelder matavfall, må vi sortere ut 55 prosent i 2025. Dette er krevende, da det i dag kun er 30 prosent av kundene som utsorterer matavfall. Dagens ordning baserer seg på at kundene må bestille matavfallsspann, men vi ønsker å sette ut spann til alle etter hvert.

– Det er ikke sikkert at alle som har bestilt spann faktisk sorterer ut matavfall. De som leverer matavfall, leverer litt mindre mengder enn tidligere. Det kan hende folk er blitt flinkere til å spise opp maten sin – og dette er positivt – at ressursene blir brukt er i tråd med avfallspyramiden. Samtidig er det mange som ikke leverer matavfall i det hele tatt, så vi må jobbe for at flere skal gjøre det. Flere av de med fellesløsninger må også få tilbud om matavfallsordning. Vi er opptatt av å påvirke kundene våre til å sortere ut matavfall ved å vise at det får en positiv fremtid ved å bli til biogass. Nå sender vi matavfallet til et biogassanlegg på Jæren, men vi skal etablere vårt eget anlegg på Voss.


Nye eierkommuner og biogassanlegg på Voss

Vestlendingenes egen miljøbedrift ble 1. juni 2023 utvidet med tre nye kommuner – Voss, Ulvik og Eidfjord. Selv om det totale innbyggertallet ikke har vokst så mye, har BIR-området blitt doblet i areal.

– Vi er veldig glade for at vi har fått inn disse tre eierkommunene. Det er et positivt tilskudd for BIR, og jeg er helt sikker på at det er positivt for de tre kommunene, sier Lekve.

I april vedtok BIR å bygge eget biogassanlegg på Voss. Tomten ble kjøpt, og i mai signerte vi kontrakt med Biovoima Oy, som har ansvar for selve anlegget. Enova-støtte på 23 millioner kroner er på plass, og byggestart blir i andre kvartal 2024. Prøvedrift er planlagt i fjerde kvartal 2025, og anlegget skal stå ferdig i 2026.

– Grunnen til at vi ønsker å ha vårt eget anlegg, er at vi vil behandle ressurser i vår egen region. På Voss har vi tilgang til mye kumøkk, som i kombinasjon med matavfall fungerer godt til produksjon av høyverdig biogass. I tillegg til biogass, får vi en biorest, og vi er opptatt av å levere høykvalitet. Ettersom vi leverer avfallet i papirposer i stedet for plast, blir bioresten svært ren og kan brukes til andre produkter. Vi ønsker i samarbeid med andre å etablere en biopark i tilknytning til anlegget, hvor det for eksempel kan produseres fôr til insekter, høns og havbruksnæringen samt ulike gjødselprodukter – bioøkonomien er i stor utvikling.

Lekve forteller også at etableringen av biogassanlegget er tatt godt imot både av politikere og næringsliv.
– Vi har et godt samarbeid med kommune og næringsliv. De er opptatt av næringsutviklingen som vil skje der, og det er vi også. Jeg vil gjerne skryte av alle som jobber med etablering av biogassanlegget – de gjør et solid og viktig arbeid for fremtiden.


Godt omdømme takket være renovatørene

En annen gruppe Lekve vil fremheve er renovatørene, som i løpet av året har gjort en solid innsats til tross for krevende føreforhold.

– Renovatørene våre utgjør en stor medarbeidergruppe, og er gjerne noen av dem som folk forbinder med BIR. Det har vært en del snø og isete føre i løpet av året, men de har likevel vært opptatt av å hente bosset. Vi er svært opptatt av sikkerhet. Det skal ikke kjøres når det er farlig, og man skal være utstyrt til å kunne håndtere forholdene. Renovatørene gjør en fantastisk innsats hver dag – til beste for oss alle. BIR har et godt omdømme blant annet takket være stabile og dyktige renovatører.


Flytting og organisasjonskultur

I mars flyttet deler av BIR inn i nytt administrasjonsbygg og hovedkontor på Lungegårdskaien 42.

– Vi har fått et flott, miljøvennlig og BREEAM-sertifisert bygg som tjener oss på en god måte.

I 2023 kom flere medarbeidere tilbake på jobb etter koronapandemien, og det har blitt jobbet med å utvikle organisasjonskulturen i BIR, også i det nye bygget. En prosjektgruppe har jobbet frem tiltak som blant annet skal sikre at konsernet jobber sammen for å oppfylle overordnede mål. Det vil bli jobbet videre med å implementere flere av tiltakene i 2024.

Arbeidet med karbonfangstanlegg fortsetter

Arbeidet med å få etablert et karbonfangstanlegg i Rådalen har fortsatt i løpet av året. I første omgang ønsker BIR å fange 100 000 tonn årlig, av de 240 000 tonnene CO2 som slippes ut i dag.

I 2023 gjorde politikerne vedtak om økning av forbrenningsavgiften. Dette året betalte BIR 24 millioner kroner for å brenne fossilt avfall, og beløpet vil øke til 104 millioner kroner i 2024. Forbrenningsavgiften vil kunne forsvinne dersom vi fanger karbonet som slippes ut.

– Det kan faktisk bli dyrt for oss å ikke ha et karbonfangstanlegg. Økningen av forbrenningsavgiften er utfordrende for BIR, og påvirker økonomien negativt.

BIR har god dialog med eiere og Bergen kommune, og det er jobbet mye med tomtesituasjonen i 2023. Finansiering er dessverre ikke på plass enda.

– Vi jobber hele tiden med å prøve å påvirke politikere og synliggjøre at det er nødvendig å etablere karbonfangst i Rådalen. Anlegget i Rådalen er det største punktutslippet i Bergen, og det er av klimahensyn nødvendig å gjøre noe med utslippet. På grunn av vår nærhet til Northern Lights i Øygarden, hvor karbonet som fanges skal håndteres, er det samfunnsøkonomisk fornuftig å etablere et anlegg her. Vi håper derfor på en snarlig realisering av et karbonfangstanlegg i Rådalen.