Invertapro

Prisvinnende gründere innen larvesnacks og fiskefôr

Invertapro AS jobber med å få mest mulig ut av avfallet ved å produsere høyverdig fôr og mat.

 

- Invertapro AS er et insektselskap. Vi skal jobbe med to ting: Oppsirkulering, altså skaffe restråstoff ved bruk av insekt, og produksjon av insektprodukt. Det vil si lage produkter av insektprotein, insektolje og insektbæsj. Alt skal brukes. Det er sirkulærøkonomi i praksis, sier Alexander Solstrand Ringheim, gründer og insektsentusiast i Invertapro AS.

- Sirkulærøkonomi er å ta noe som er avfall og gjøre om til en ressurs, sier Maria Rødsten Sagen, leder for teknologi og forretningsutvikling. - Og det er nettopp dette som er så fantastisk med insektene. Det er den rollen de har i naturen. De tar noe som er helt unyttig, som ingen andre vil ha, og transformerer dette til noe nytt og verdifullt.

- BIR har vært en utrolig viktig støttespiller helt fra starten av, sier Ringheim. - Vi var heldige nok til å åpne det første insektseminaret for Scandinavia som ble holdt i 2016. Da ble vi først introdusert til BIR. Siden da har de støttet oss der det har vært nødvendig. Det er ikke verdens letteste ting å få støtte til en insektbedrift.

I front innen forskning i Europa
- På fabrikken vår har vi larver, sier Sagen. - De høster vi når de er åtte uker gamle. Cirka ti prosent av produksjonen lar vi gå videre til puppestadiet, som er en kokong akkurat som sommerfugler, sier Sagen.
- Der er de cirka en uke, så går de videre til billestadiet. Det er billene som legger nye egg som igjen blir til nye larver.

- Forskning er veldig viktig for Invertapro, særlig innenfor et nytt fagfelt som vi holder på med, sier Ringheim. - Vi gjør nå et stort og veldig spennende forskningsprosjekt sammen med BIR der vi helt konkret bruker husholdningsavfall fra Vestlandet. Dette er helt i front når det kommer til forskning i EU-sammenheng.

Sporing for trygg produksjon
- Sporing og dokumentasjon er også veldig viktig for oss, sier Sagen og forklarer; - En viktig del av det å gjøre avfall om til en ressurs er å kunne spore tilbake for å sikre trygghet. Invertapro var første bedrift i Norge som ble godkjent av Mattilsynet til å selge larver som fôr og mat.

- Responsen i markedet har egentlig vært over all forventing, sier Ringheim. - Vi har gått frem ganske varsomt, men alle produktene vi har lansert til nå har vi fått veldig mye positiv tilbakemelding på. Og sånn det er per i dag er vi faktisk utsolgt på det meste. Så det er bare å stå på og fortsette å øke produksjonen.

Bærekraftig og smakfullt
- Hvis du forklarer dette med bærekraft og at det smaker godt så er det veldig mange som ikke synes det er noe i veien for å prøvesmake, mener Sagen. - Og det har vi sett nå som vi har lansert brød med Meny. Du kan ikke si at du ikke liker det, før du har smakt det.

- Det smaker kjempegodt, litt nøtteaktig, utdyper Ringheim. - Vi har fått utrolig gode tilbakemeldinger på det nye brødet, at det faktisk er et fantastisk godt brød. Før tenkte man at dette er protein og dette er bærekraft. Men at det er god smak, det kan man selge like mye på.