Året som gikk

Januar

BIR etablerer datavarehus og gjenvinningsstjenester i BIR Privat er først ut med å ta det i bruk. De kan nå se resultater fra fire ulike datasystemer, sammenligne og analysere dem og drive kontinuerlig forbedringsarbeid.

 

Et nytt selskap i BIR-konsernet registreres, nemlig Waste IQ. Selskapet skal kommersialisere og videreutvikle BossID-systemet. Foto fra Bergensavisen (BA).

 

Februar

Den spanskspråklige utgaven av det kjente tidsskriftet MIT Technology Review lager reportasje om Bergen og hvordan vi bruker bossnettet og den fleksible gebyrmodellen for renovasjon i byutviklingen. På YouTube kommer saken fort opp i 100 000 visninger.

 

Bergen kommune velger å fornye avtalen med BIR Bedrift. Det er BIR Bedrifts høye andel av biodrivstoff, 35 %, som vippet avtalen i BIR Bedrifts favør.

 

Mars

Den nasjonale scene arrangerer Miljøninjadag i Teaterparken. BIR stiller med hinderløp der barn i alderen 3-12 år får vise sine kunnskaper innen kildesortering.

 

BIR Nett tar sammen med Avfall Norge og flere andre kommuner initiativ til en omfattende test av ulike posetyper. Målet er å komme frem til bedre spesifikasjoner på poser som skal tåle et avfallssug.

 

BIR ønsker å gjenvinne mat til mat og starter utredning av hvordan vi kan samle inn og behandle matavfall. På hovedkontoret starter vi med smaksprøver på den aller første produksjonen av melbillelarver som er godkjent av mattilsynet som menneskemat. Kan matavfall bli larvefor?

 

April

BA blir med når renovatør Malvin Sekkingstad kjører BIRs aller minste renovasjonsbil gjennom Bergens mange smitt og smau. I saken står det: Han har rundet de fleste hjørner bare med ørsmå marginer. Mørke høstmorgener, vinterføre eller ikke – på Fjellsiden er det Malvin som er «The Boss».

 

Startskuddet går for BIRs vårdugnad hvor ulike lag og organisasjoner går sammen om å rydde i nærmiljøet. Samtidig støtter BIR opp om strandryddeuken til Hold Norge rent. Strandrydding skjer for øvrig hele året i BIR i samarbeid med Bergen og Omland friluftsråd (BOF).

 

Mai

Super score på kundetilfredshet hos BIR Bedrift! Vi er ekstra stolte over at 85,3% av respondentene svarte at BIR Bedrift yter god kundeservice. Her må vi takke våre blide sjåfører og vårt service-innstilte kundesenter, som gjør en kjempejobb for at de skal være fornøyde!

 

Juni

Interesserte naboer får omvisning på Mjelstad Miljø på Osterøy. Luktplagene er forsvunnet og det komplekse slaggsorteringsanlegget vekker stor interesse sammen med det nye renseanlegget for sigevann.

 

Funksjonalitet som chat og Min side for husholdningskunder lanseres på bir.no. På Min side kan brukerne få oversikt over sine eiendommer, antall tømminger og se sine fakturaer.

 

Juli

Tina Skudal og BIR kritiserer bruken av blandingsemballasje på brød og flere produsenter tar grep. Bakehuset går over til rene papirposer.


BIRs eget idrettslag IL Reno stiller opp på den bratteste dugnaden noensinne ved Kvittingen i Samnanger. Et mer utilgjengelig sted for en opprydningsdugnad skal du lete lenge etter.

 

Renovatørene Kenneth Håvardstun og Ståle Viken deler ut sekker til plastemballasje direkte fra bossbilen. Ordningen med at butikkene leverer ut sekker til plastemballasjen er ikke endret på, men dette er et fint supplement og øker servicenivået til BIR.

 

August

Gjenvinningsstasjonen i Samnanger åpnes på nytt. Vi har nå fått over dobbelt så stor lagringskapasitet for avfall som av miljøhensyn må lagres under tak. Den midlertidige brukthallcontaineren blir avløst av romslige og fine lokaler for ting til gjenbruk. Litt tidligere fikk også gjenvinningsstasjonen på Espehaugen en vellykket ansiktsløfting.

 

BIR Bedrift gjennomfører en restrukturering for å bli enda mer konkurransedyktig. En ny organisasjonsmodell med nye stillingsbeskrivelser og roller for de fleste administrative stillingene implementeres.

 

Under verdenskonferansen for kommunalteknikk, IFME, i Kansas City stikker bossnettet i Bergen av med seieren for årets internasjonale infrastrukturprosjekt. - Vi er glade for at prosjektet får anerkjennelse og forhåpentligvis kan være til inspirasjon for andre, smiler en fornøyd Terje Strøm.

 

REdu studentene presenterer det de har jobbet med i sommer. En av dem er Tonje Liverød som drar oss inn i livet som melbillerøkter hos Invertapro på Voss. Hun viser resultater av jobben med å kartlegge mulige lokale leverandører av organisk materiale til innsektene.

 

September

Det blir god stemning da Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum og lokale SP-politikere får stifte bedre bekjentskap med bossnettet i Bergen. Latteren sitter løst og SP-politikerne er tydelig begeistret for det de ser.

 

Den ferske olje- og energiministeren, Kjell-Børge Freiberg, besøker Bergen. Han blir orientert om planene med å kartlegge mulighetene for karbonfangst i Energianlegget. 

 

Oktober

NRK Hordaland blir med på tur med BIRs første elektroniske bossbil. Byråd for byutvikling, Anna Elisa Tryti og klimabyråd Julie Andersland blir også med. De synes BIR er meget innovativ i sin tankegang på klimavennlige løsninger i Bergen sentrum. Målet er å få et fossilfritt sentrum.

 

Ventelistene blir lange når BIR arrangerer kursserien «Redd et møbel!». Kursene i møbeltapetsering og overflatebehandling blir gjennomført på Espehaugen gjenvinningsstasjon i samarbeid med Naturvernforbundet og Bergen Håndtverk Senter.

 

Vi feirer ny EE-avtale! Fredag 5. oktober er det kakefeiring i BIR Privat. Vi markerer at vi etter et og et halvt år med ekstraordinær innsats nå har inngått en ny avtale med Norsirk AS og at forholdene rundt håndtering av EE-avfall er gjennomdiskutert og avklart.

 

November

Jofrid Braanaas takker sin redningsmann, renovatøren Jørgen Mildestveit, i media. En kald vårdag oppdaget han en bylt nedi en skråning. Det var Jofrid på 89 år som hadde falt og blitt liggende. - Jeg tenkte at bossmennene kommer i dag siden de ikke kom i går på 1. mai, sier Jofrid og gir Jørgen en god klem.

 

Desember

BIR Bedrift kjøper 51 prosent av aksjene i Norsk Riving og blir derfor godt skodd i markedet for miljøkartlegging, miljøsanering og rivning av bygg.

 

Første del av bossnettet på Møhlenpris blir åpnet, og nærmere 650 nye kunder får en helt ny avfallshverdag. Hundrevis av bosspann forsvinner fra gatene på Møhlenpris til glede for beboerne.

 

DIFI gjennomfører en modenhetsundersøkelse av anskaffelsesområdet i offentlige virksomheter. BIRs resultater viser at vi er helt i teten sammenlignet med 350 andre offentlige foretak og selskaper.