Sirkulær bioøkonomi


Den 20. april 2023 besluttet BIRs konsernstyre å bygge et biogassanlegg på Voss. Total investeringsramme for prosjektet er 370 millioner kroner, inkludert Enova-støtte og tomt. Dette er den største industrisatsingen på Voss noensinne. Biogassanlegget skal gjøre matavfall og kumøkk om til høyverdig biogass og næringsrik gjødsel.  

 

BIR har jobbet med å realisere et biogassanlegg i flere år.

– Vi er glade for at vi nå har nådd denne milepælen. Bygging av biogassanlegg på Voss er strategisk viktig for BIR og i tråd med konsernets strategi, sier Aslak Sverdrup, styreleder i BIR, og Borghild Lekve, konsernsjef i BIR.

Bygging av biogassanlegg

BIR har fått 23 millioner kroner i Enova-støtte til biogassanlegget. I mai 2023 fikk det finske selskapet Suomen Biovoima Oy kontrakten for oppføring av prosessanlegget.

– Suomen Biovoima Oy leverte totalt sett det beste tilbudet, sier Sverdrup. – Selskapet vil levere fremtidsrettede og innovative løsninger, og vi har spesielt vektlagt at de kan produsere høyverdig biogass og at kravet til biogjødselen som produseres er at den skal være renere enn det som er kravet i dagens regelverk, sier Sverdrup.

I mai 2024 fikk LAB Entreprenør AS kontrakten for bygg og infrastruktur. Byggestart er i andre kvartal 2024, prøvedrift er planlagt i fjerde kvartal 2025, og anlegget skal stå ferdig i 2026.

Kvalitetsgjenvinning

Biogassanlegget tilrettelegger for en fremtidsrettet måte å behandle organiske ressurser lokalt. Det blir det første biogassanlegget i Vestland for behandling av matavfall fra husholdninger, og i tillegg vil anlegget ta imot kumøkk. Produktene blir biogass og biorest. Et anlegg på Voss er derfor ideelt plassert til formålet ‒ med god tilgang til råstoffet kumøkk, lokal produksjon av høyverdig biogass og lokal bruk av bioresten på en sirkulær måte. 

– BIR er opptatt av kvalitetsgjenvinning i alle ledd. Innen den sirkulære bioøkonomien er det viktig at vi tar best mulig vare på ressursene i matavfallet. Bioresten kan benyttes til å skape fôrprodukter, gjødselprodukter og andre aktuelle bioprodukter. Høy kvalitet på biogjødsel som skal produseres er svært viktig fordi det skal være verdifull næring til melkebøndene på Voss, og biogassen kan brukes som drivstoff til tungtransport, forteller Lekve.

Biopark og nye sirkulære forretningsmodeller

Biogassanlegget vil bli den første brikken i en fremtidig biopark på Bjørkemoen, der flere aktører i bioøkonomien er velkomne.

Kombinasjoner av ulike utnyttelser av biologisk avfall vil kunne gi nye sirkulære forretningsmodeller, som vil utnytte ressursene og gi inntektsmuligheter for noe som er kostnader i dag. I tillegg til å produsere biogass, er et av BIRs langsiktige mål at næringsstoffene i matavfallet også skal kunne benyttes til produksjon av mikroalger og/eller insekter, som igjen kan bli dyrefôr.

Invertapro planlegger å bygge en ny og større fabrikk i bioparken, og flere andre aktører har signalisert at de ønsker å delta.

Behov for økt utsortering av matavfall

Tidligere plukkanalyser viser at omtrent 40 prosent av husholdningenes restavfall er matavfall, og det er helt sentralt å få samlet inn og utnyttet disse ressursene.

I 2023 fikk BIRs husholdningskunder tilbud om utsortering av matavfall, enten ved bruk av egen matavfallsbeholder, fellesløsninger eller levering til returpunkt. Ved oppstart var ordningen frivillig, og bare kunder som aktivt meldte seg på (ca. 30 prosent) fikk matavfallsspann. For å nå myndighetenes utsorteringskrav og sikre full produksjon i biogassanlegget, må BIR samle inn en betydelig større andel matavfall enn det vi gjør i dag. Alle med egen restavfallsbeholder vil derfor få tildelt egen beholder for matavfall etter hvert.