Ombruk og sirkulær økonomi
BIRs konsernstrategi definerer sirkulær økonomi som et strategisk satsingsområde. Konsernet skal være en sentral driver for utvikling av sirkulære verdikjeder og sørge for at avfall som ikke kan gjenbrukes eller resirkuleres, håndteres på en ansvarlig måte. Målet er redusert avfallsmengde og økt gjenbruk og materialgjenvinning.
BIR jobber aktivt med å øke omsetningen av ombruksvarer både på gjenvinningsstasjonene og på ombruksmarkedet i Møllendalsveien 40.
Det anslås at kunder hentet ut over 1 040 tonn ombruksvarer fra våre gjenvinningsstasjoner i 2023, og det ble solgt ca. 50 tonn varer fra ombruksmarkedet i Møllendalsveien 40. Ombruksmarkedet har hatt en jevn vekst i både kunder og omsetning gjennom året. Totalt har 20 000 kunder besøkt markedet, med et snitt på 410 kunder per tirsdag. Året 2023 markerer det første fulle driftsåret for piloteringsverkstedet i Møllendalsveien 40.
BIRs medarbeidere skoleres i ombruk
BIR har etablert vellykkede tredjepartssamarbeider som fremmer ombruk og reparasjon, øker bevisstheten rundt opplæring og nødvendig kompetanse og legger grunnlaget for etablering av flere sirkulære strømmer i fremtiden. Det har blitt jobbet spesielt med ombruk ute på gjenvinningsstasjonene, hvor medarbeiderne har blitt skolert i ombruk.
Stor omsetning av sykler, musikkinstrumenter og hvitevarer
I april ble ombruksmarkedet utvidet med et eget utsalgslokale for sykler, krukker og store møbler. I løpet av året ble 150 sykler, som hadde blitt levert til gjenvinningsstasjonene og reparert ved hjelp av intern kompetanse, solgt på markedet.
Samme måned inngikk BIR Nyverdi samarbeid med den ideelle organisasjonen Give Music a Chance – Norway. Organisasjonen har som formål å reparere brukte musikkinstrumenter og utstyr til donasjon til barn og unge, i hovedsak i utviklingsland og konfliktsoner, men også til lokale sosiale prosjekter i bergensregionen. I løpet av 2023 har nærmere 130 instrumenter blitt reddet på våre gjenvinningsstasjoner til Give Music a Chance sitt formål.
I 2023 har BIR levert hvitevarer fra Espehaugen, Salhus og Askøy gjenvinningsstasjon til reparasjon hos Elektrotec på Askøy. Dette er hvitevarer som opprinnelig ble innlevert som EE-avfall til våre gjenvinningsstasjoner. Elektrotec henter og reparerer hvitevarene som de videreselger i markedet med to års garanti. Over ti tonn hvitevarer fikk nytt liv gjennom samarbeidet med Elektrotec.
Gjenvinning av tørkepapir og oppsirkulering av matressurser
BIR Bedrift satte i 2023 i gang et samarbeid med NorEngros, Essity og Bramidan om å gjenvinne tørkepapir i stedet for å sende det til energigjenvinning. Dette vil redusere CO2-avtrykket med minst 40 prosent, sammenlignet med tørkepapir som går til forbrenning. Det vil også kunne redusere restavfallsmengde hos enkelte næringskunder med minimum 15 prosent.
BIR Bedrift har etablert selskapet Ommat Matressurs AS. Selskapet skal jobbe dedikert med oppsirkulering av matressurser med mål om å optimalt bevare kvaliteten på ressursene og omdanne matressurser til nyttige råvarer for videre produksjon. Ommat Matressurs samler inn vegetabilske matressurser fra en rekke kilder, inkludert engroshandel, fruktlagre og industribedrifter.
I 2023 fikk også BIRs husholdningskunder tilbud om utsortering av matavfall. I dag behandles dette matavfallet på Jæren. Fra 2026 vil vi ha vårt eget biogassanlegg på Voss, hvor matavfall og kumøkk vil brukes til produksjon av biogass og biogjødsel.
Materialgjenvinning og produksjon av strøm og fjernvarme
BIR Ressurs fikk etter omorganiseringen i 2022 ansvaret for all videre behandling av husholdningsavfallet i BIR. BIR Ressurs sørger for bærekraftige løsninger ved å ta hånd om og skape verdier av alt avfallet BIR samler inn. Alt som kan materialgjenvinnes og er utsortert, sendes videre til produksjon av nye produkter. Restavfallet utnyttes til produksjon av strøm og fjernvarme i Bergen. Forbrenningsanlegget har en viktig rolle i den sirkulære økonomien siden forbrenning er den mest bærekraftige behandlingsformen for det avfallet som ikke sorteres til materialgjenvinning eller ombruk. Bunnasken fra forbrenningsanlegget transporteres ut til vårt svært avanserte metallsorteringsanlegg på Mjelstad i Osterøy kommune. Her tar vi ut metall fra bunnasken og selger det som råstoff til nye produkter.