Karbonfangst og -lagring


I april/mai startet BIR opp den planlagte FEED-studien for karbonfangst og -lagring for 100 000 tonn CO2 per år fra avfallsforbrenningsanlegget. Målet er å etablere og definere tekniske krav, gjeldende standarder og prosjektretningslinjer, inkludert omfang, tidsplan og kostnad. Disse kravene vil senere ligge til grunn for anbuds-, design- og gjennomføringsfasen.   

 

Studiet utføres hovedsakelig for å redusere økonomisk og teknisk risiko for en eventuell fremtidig investering og er en viktig del av den tidlige planleggingsfasen. Arbeidet forventes å pågå frem til fjerde kvartal 2025. Et karbonfangstanlegg er en stor investering og et energikrevende tiltak, og etter endt studie vil vi ha den mest egnede leverandøren og beste integrasjonen for forbrenningsanlegget i Rådalen. Studiet bygger på Enova-søknad, hvor BIR fikk tilskudd på 28,5 millioner kroner. Vi søkte som et konsortium sammen med Eviny Termo, som eier og drifter fjernvarmenettet i Bergen.

Det er inngått en avtale med COWI, som sammen med Norsk Energi skal utføre store deler av studien. COWI tar med seg god erfaring fra tilsvarende prosjekter i Norge og Danmark samt kjennskap til eksisterende forbrenningsanlegg og området i Rådalen. Eviny Termo vil sammen med Norsk Energi ivareta energisystemene og sørge for optimal utnytting av energien som blir produsert og brukt.

BIR bidrar i KAN-nettverket (Klimakur for Avfallsforbrenning i Norge), som er et industrisamarbeid bestående av de åtte største virksomhetene innenfor avfallsforbrenning i Norge, der alle jobber med aktiviteter knyttet til fangst, lagring og/eller utnyttelse av CO2. Her jobbes det felles med rammevilkår, kommunikasjon og samarbeid på tvers av selskapene. Totalt kan medlemmene i KAN fange og lagre 1,3 millioner tonn CO2 per år, og de fleste har som mål å etablere et karbonfangstanlegg innen 2030.

BIR etablerte en ny fast stiling som konseptutvikler for CO2-fangst høsten 2023, hvor hovedoppgaven er å jobbe for realisering av karbonfangst i Rådalen.

Vi gleder oss til å begynne for fullt på arbeidet som skal fange og permanent lagre CO2-mengder omtrent tilsvarende det fossile utslippet til BIR, og dermed bidra til å nå Bergens mål om å være et lavutslippssamfunn.