Året som gikk

JANUAR

BIR inngår en samarbeidsavtale med BKK og Bergen Carbon Solutions (BCS). Her skal det testes om CO2 fra røykgassen i BIRs energianlegg i Rådalen kan omformes til karbon-nanofiber.

BIR slo rekorden for kundetilfredshet for syvende år på rad. I undersøkelsen er kundene tydelige på at de mener BIR tar et stort samfunnsansvar, at vi er en foregangsbedrift innen miljø, står for en moderne avfallshåndtering, og opplever at BIR er profesjonelle og kundeorientert.


FEBRUAR

Rundt 100 Katten-elever brukte Operasjon Dagsverk til å samarbeide med BIR om å rydde søppel rundt Store Lungegårdsvann til inntekt for avdøde Tore Eikelands stiftelse. De ryddet ca. 45 sekker, rundt 400 kilo med boss til gjenvinningsstasjonen i Møllendalsveien.

I den nye IKT-strategi for 2019-2021 setter BIR seg som hovedmål å være bransjeledende på bruk av digitalisering og IT. Office 365 rulles ut som digital arbeidsplattform.


MARS

BIR setter i gang «Mat-til-mat-prosjektet» som ser på ulike løsninger for hvordan vi skal håndtere matavfall fra husholdninger. Et viktig kriterium er at vi utreder langs hele BIRs verdikjede, fra kildesorteringstilbud hos kundene, logistikkutfordringer, ettersortering, forbehandling og sluttresultat av matavfallet.

Ti år gamle Ella Valde-Reed uttrykker sin bekymring for miljøet og oppfordrer til resirkulering i et leserinnlegg i Bergensavisen. Det endte opp med at ordfører Marte Mjøs Pedersen inviterte den engasjerte jenten og faren til BIR sitt anlegg i Rådalen. Dagen gikk med til å snakke om hvordan BIR jobber for å redusere matsvinn og avfallshåndtering.


APRIL

Waste IQ gjester Finansdagen Vest for å presentere hvordan digital registrering av avfall kan bidra til å samle inn viktig data om hva og hvor mye vi kaster.

BIR Nett er den første bedriften i sentrum som tar i bruk el- sparkesykler for å redusere utslipp. Det blir rift om å komme seg ut på jobb i sentrum på sparkesyklene.

Roboten Bosse blir vår nye kollega i BIR Privat. Den jobber med å automatisere behandlingen av søknader om fritak fra renovasjonsgebyret. Ytterligere ti prosesser skal automatiseres.

Etter flere års venting starter endelig skogryddingen på ny tomteplass på Lønningen i Blomsterdalen. Store deler av tomten skal brukes til nye fasiliteter for behandling av avfall, men den skal også brukes til containerlagring.


MAI

Halvparten av husstandene i Bergen kommune fikk nye tømmedager for restavfall. Målet var å gjøre innsamlingen billigere og mer effektiv med færre folk og biler.


JUNI

BIR Privat feirer at de sendte ut brikke nr. 10 000 til kunder med nedgravd avfallsløsning.

Bergen Næringsråd etablerer ressursgruppe for sirkulærøkonomi sammen med BIR.

Prisdryss i juni! WasteIQ tildeles Norsirk sin miljøpris og Invertapro mottar gründerprisen av Det kongelig selskap for Norges Vel grunnet sitt fokus på bærekraft i alle deler av verdikjeden.

Eiendommen i Conrad Mohrsvei 15 blir solgt fra BIR AS til BOB og Backer. Dette medvirker til et meget positivt resultatmessig overskudd for BIR i 2019.


AUGUST

BIR satte ut 35 sensorer på nedgravde containere for restavfall i Bergen og på Kvamskogen. Sensoren sender ut et signal om hvor mye boss containeren inneholder. BIR Transport reduserte antall hentinger med 50 prosent, og besparelsen på kjøring er på omkring 600.000 kroner årlig, samt lavere miljøpåvirkning og redusert forsøpling.

Havbyen Bergen blir godt representert under Arendalsuken. Satsingen på mikroalger og melbillelarver blir plukket opp av Dagens Næringsliv, og de publiserer en sak om BIR sitt samarbeid med NORCE (Norwegian Research Centre AS) i Bergen, og Invertapro AS.


SEPTEMBER

BIR Bedrift sendte av gårde første båt med avfallstrevirke til Riga. Dette skal nå materialgjenvinnes og ikke energigjenvinnes slik som tidligere. Nå kan det leveres grovkornet tre i stedet for finkvernet som sparer tre-fire dager med kverning per forsendelse.

BIR Transport oppnådde målet om fossilfri drift i Bergen sentrum da de kjøpte de første elektriske varebilene som kom til Norge. Disse skal brukes som ryddebiler i sentrum.

BIR sitt mekaniske verksted i Grønneviksøren ble lagt ned. Kommunen har vedtatt at den skal bli en helt ny bydel i dette området.

BIR Bedrift feirer 20 års jubileum med åpen dag på Lønningen. Her ble det vist frem moderne avfallsutstyr, blant annet den solcelledrevne avfallsløsningen Mr. Fill.


OKTOBER

BIR og WasteIQ vekker internasjonal oppsikt i forkant av årets International Solid Waste Association (ISWA). Kongressen i Bilbao hadde omkring 1200 deltakere. BIR er det eneste avfallsselskapet i verden som har startet et softwareselskap.

Lærling- og traineestillinger samt REdu-programmet ble frontet under årets Karrieredag i Grieghallen. Der stilte åtte av BIR sine ansatte studenter for å fortelle om hvordan det er å jobbe i BIR. Vi var representert på Bergen Næringsråds stand, REdu, og BIR sin egen stand.

BIR Privat har etablert et kjerneteam der tre medarbeidere har spesialisert seg på farlig avfall. Teamets hovedoppgave er å sikre forsvarlig håndtering av alle prosesser knyttet til farlig avfall i avdelingen for gjenvinningstjenester.


NOVEMBER

BIR Bedrift får tildelt Innovasjonsprisen på Retura Norges årskonferanse for deres plan om at matavfall kan bli til larvefor, som igjen kan brukes som for til havbruket.

For første gang ble Gjenbruksuken arrangert i Bergen, og det ble en kjempesuksess. Uken var delt inn i temadager, med rundt 20 arrangementer for store og små. Dette var et samarbeidsprosjekt mellom BIR, Naturvernforbundet og Klimaseksjonen i Bergen kommune.

BIR, WasteIQ og Deloitte Digital arrangerte for første gang Game Jam. Her ble byens digitale design- og spillmiljøer, samt en gruppe studenter koblet opp mot krevende problemstillinger i BIR og BKK. De så på digitale løsninger som kan fremme sirkulær økonomi og forbedre utnyttelsen av vannkraft. '


DESEMBER

Tidlig en morgen sto det to småjenter og ventet på bossbilen i Åsane. De ventet og ventet, fast bestemt på at brevet de hadde skrevet skulle overleveres bossmennene. Som takk for brev og tegning fikk de besøk av renovatør Thomas Klementsen som behørig overleverte BIR-nett fylt opp med noen overraskelser.

BIR Nett får endelig grønt lys for planene om nybygg for både bossnettterminal og kontorbygg på Nygårdstangen.

Arealene på Kokstad skal brukes til algeproduksjon sammen med Algaepro AS som er heleid av Greentech Innovators. BIR kjøper seg inn i Greentech Innovators med 1,5 millioner, og skal i neste omgang bruke ti milloner på anlegget for algeproduksjon. Ingmar Høgøy, algegründer, forteller til Sysla.no at algedyrking, boss og forbrenning av trevirke er en nær perfekt kombinasjon.