2017 var et godt år for BIR både økonomisk og driftsmessig.
Nå vil BIR bidra til en bærekraftig og lønnsom sirkulær økonomi.


BIR-sjef Steinar Nævdal går bort til kontorpulten og åpner en skuff. Han tar frem en liten papirpose.

- Vet du hva dette er? Nævdal smiler, åpner posen og drysser tørkede larver på bordet.

- Vi støtter larveprodusenten Invertapro på Voss med kapital og matavfall. I stedet for å brenne alt matavfallet, blir noe av det til larvemat. Dette prosjektet er et godt eksempel på sirkulær økonomi, sier Nævdal.

 

SIRKULÆR ØKONOMI

Den sirkulære økonomien har mange sider, både økonomiske og økologiske. I motsetning til en «bruk-og-kast-modell», forutsetter en sirkulær økonomi gjenvinning i et kretsløp der minst mulig av de opprinnelige ressursene går tapt frem til et nytt produkt.

I en sirkulær økonomi sees avfall på som en råvare og en ressurs.

- Vil BIR gå fra å være et avfallsselskap til et råvareselskap?

- Jeg tror ikke vi kommer til å bli et 100 prosent råvareselskap. Vi har spesialavfall som ikke kan gå inn i en sirkulær økonomi. Boss som inneholder miljøgifter, kan ikke gjenvinnes og må destrueres i forbrenningsovnen. Men at vi beveger hovedvirksomheten vår mot sirkulærmodellen, er jeg ikke tvil om, sier han og legger til:

- Vi setter oss ikke ned og venter på endringene. Vi involverer oss i forskjellige prosjekter som vi ser kan bli en del av den grønne økonomien, blant annet gjenvinning av plast.


ORKLA OG NHH

Et slikt prosjekt er samarbeidet mellom BIR, Orkla Home & Personal Care og Norges Handelshøyskole.

- Prosjektet skal identifisere sirkulære forretningsmodeller som fungerer og er lønnsomme. Orkla vil finne måter å gjenbruke plastemballasje, og de er en viktig samarbeidspartner i dette prosjektet, sier Nævdal og utdyper:

- Orkla kan både levere avfall og bli en mottaker av produkter etter gjenvinning. NHH vil følge oss underveis og studere hvordan grønne forretningsmodeller, som går på tvers av hva Orkla og BIR driver med til vanlig, ser dagens lys. Dette er et utrolig spennende prosjekt for oss.

LARVEMAT

Larvene fra Voss ligger fremdeles på bordet foran oss. Tørket og sprø i konsistensen.

- Vil du smake? Nævdal tar et par larver i hånden og hiver innpå.

- Det smaker ikke så mye, men er veldig næringsrikt. Og matavfallet vårt som skulle brennes, er nå blitt larvemat og en del av et nytt kretsløp.

- I første omgang vil fett og protein fra larvene bli ingredienser i fôr til kjæledyr. Senere er planen å utvide bruken til blant annet menneskeføde, forklarer Nævdal.ET NYTT TANKESETT

Sirkulær økonomi betyr også et nytt tankesett om verdikjeden, fra råstoff til forbruker og omvendt. Sirkulær økonomi vil bli en del av mange ulike samfunnsområder i årene fremover, spår Nævdal.

- Hvor omfattende vil den sirkulære økonomien bli?

- Det handler om mye mer enn matavfall. Den grønne økonomien krever at vi tenker nytt rundt råvarer, gjenvinning, design, digitalisering, logistikk og forbruk, for å nevne noe. Poenget er at det er et stort potensiale i en sirkulær økonomi, som kan gi økt lønnsomhet og konkurransefordeler for mange norske virksomheter.FORNØYDE KUNDER

Det er ikke bare sirkulær økonomi BIR- sjefen er opptatt av. Selskapets kunde- og omdømmeundersøkelse for 2017, viser det samme som året før: BIR blir sett på som et pålitelig og serviceinnstilt renovasjonsselskap.

- Det siste er jeg veldig fornøyd med, siden det er kundene våre som er grunnlaget for verdiskapingen i BIR, sier han og avslutter:

- Godt omdømme får vi ikke uten innsatsen til alle våre dedikerte ansatte. Vi forsøker å leve opp til slagordet vårt hver dag vi er på jobb: Sammen for en god sak.