Etter jul sitter du kanskje igjen med rester av fyrverkeri, og annet juleboss. Her får du tips til hvordan du skal rydde ut julen.

Juletrær leveres gratis til alle vår gjenvinningsstasjoner

Før det grønne glitrende juletreet blir brunt og dryssende, er det lurt å få det ut av stuen. Våre husholdningskunder kan levere det gratis til alle gjenvinningsstasjoner - også til den mobile gjenvinningsstasjonen i Bergen sentrum. Ordningen med gratis levering av juletrær til alle våre gjenvinningsstasjoner gjelder i januar og ut hele februar. Husk å fjerne all pynt. Knuste julekuler og annen ødelagt julepynt må kastes som restavfall, så lenge den ikke er elektrisk.

Merk deg også at treet ikke kan leveres i plastsekk eller med strømpe på.

Den røde julesekken

Har du vanlig bosspann? Sett julesekken frem sammen med restavfallsspannet første tømmedag etter julaften. Er du bossnettkunde, vil du motta en SMS med informasjon om utplasserte containere. Husholdningskunder kan også levere julesekken gratis til alle våre gjenvinningsstasjoner ut januar, også den mobile stasjonen som kjører i Bergen sentrum.

Vedsekker etter peiskosen?

Har du fyrt med ved i julen, er det vært å vite at vedsekker og -nett skal ikke sorteres som plastemballasje, heller ikke hvis det ser ut som plast. De skaper tekniske problemer under videre sortering og blir ikke materialgjenvunnet.

Telyskopper i metall kan gjenvinnes

Julen er høytid for levende lys. Stearinlysrester skal i restavfall, men hvis du har telys som er tomt for stearin, skal aluminiumsformen i metallemballasje. Husk å løsne vekeholderen (stålbiten som veken er festet i) ved å trykke på bunnen av telyskoppen. Det er ikke nødvendig å sortere vekeholderne for seg, det er nok at de er løse. Under gjenvinningsprosessen skilles vekeholderne fra telyskoppene ved hjelp av en stor magnet. Hvis vekeholderen ikke er løs, blir telyskoppen med stålet og aluminiumen blir ikke gjenvunnet.  Er det veldig mye stearin igjen, må den brennes mer opp for å bli tom nok til å sorteres. Dersom du ikke klarer få ut stearinen, må den kastes i restavfallet. Hvis formen er laget av plast skal denne i restavfallet.

Fyrverkerirester leveres tilbake til forhandler

Har du rester av brukt fyrverkeri, kan dette kastes i restavfallet hjemme. Men ubrukt fyrverkeri skal derimot aldri kastes i bosspannet eller leveres til gjenvinningsstasjonen, da det utgjør en sikkerhetsrisiko. Du må levere ubrukt fyrverkeri tilbake til forhandler. Det kan være at forhandleren solgte fyrverkeriet på utsiden av butikken, men butikken er fortsatt ansvarlig for å ta imot dette. Får du problemer med å bli kvitt restene, kan du kontakte politi eller forsvaret.

Har du mange stjerneskuddrester kan de kastes som metall på gjenvinningsstasjonen.

Ødelagt julebelysning 

Alle typer lys som har gått på batteri eller strøm, må leveres som elektrisk og elektronisk avfall. Du kan levere dette gratis til en av våre gjenvinningsstasjoner, eller til en butikk som selger julelys. Det samme gjelder alle typer batterier og lyspærer. Det må ikke kastes i restavfallet, men kan leveres tilbake til dagligvarebutikker siden de selger dette.