Hos BIR merker vi allerede en god stund før jul at den store høytiden nærmer seg. Under juleforberedelsene finner mange frem fjorårets julepynt, men ikke alt lyset får være med å skinne under årets feiring. Nordmenn er storforbrukere av julebelysning. Mange investerer i nytt og finere lys fremfor å skifte utbrente lyspærer. Fra november leveres det inn mange julelys og adventsstaker som har lyst for siste gang. Førjulstiden er også en tid med økt forbruk av alkoholholdig drikke. Champagneflasker fyller opp glass- og metallcontainerne etter nyttårsaften, mens det tidligere i desember er flest flasker uten pant, ofte øl- og vinflasker.  

Blir det vel mye boss i julen?
Det merkes godt at julen er en tid for god mat og drikke. Om du opplever at vekten på beholderen for restavfall har økt en del under julefeiringen, kan det tyde på at du har kastet matrester som poteter og pinnekjøttrester. Slikt avfall veier ganske mye.

- Det virkelig store berget med boss henter vi inn når vi tømmer bosspannene i romjulen og etter nyttår, forteller kommunikasjonsrådgiver hos BIR, Tina Skudal. - Om du ikke vil bidra til at bossberget vokser mens vi feirer jul, kan du prøve miljøtipsene under og se om de kan hjelpe deg med bossmengdene.

Spar miljøet for unødig matavfall
Frys ned matrester først som sist. I julen er det mye mat i hjemmene. Det er typisk å sette matrester bakerst i kjøleskapet – og la det stå i noen dager. Helt til du ikke er sikker på om det er spiselig lenger og derfor kan kaste restene uten dårlig samvittighet. Om du fryser restene kan de tines når appetitten er kommet opp igjen en gang utpå nyåret.

Gave uten julegavepapir?
Ja, det går helt fint. For å spare miljøet bør du helst velge en annen innpakning. Poser i tøy, julepyntede esker og papirposer kan fint brukes flere ganger. Gråpapir kan gjenvinnes og gaven blir veldig fin om den pyntes med ting fra naturen, som kongler eller en kvist med granbar. Fine sløyfer og bånd kan brukes flere ganger. Det kan også fint julepapir, slik bestemor gjorde. Gavebånd i naturmaterialer som hyssing i bomull, lin eller hamp er både stiligere og mer miljøvennlig enn tilsvarende i plast.

Kildesorter på julaften
Det er lov å kildesortere på julaften, selv om du har finklærne på! Alt du trenger er noen små forberedelser.

Finn frem en stor eske eller sekk til gjenvinnbart papir, papp og kartong, samt en stor plastpose eller bruk BIR-sekken til plastemballasje. Oppi der legger du alt av bobleplast, plastposer, plastfolie, pepperkakebokser, plastvinduene fra gaveesker m.m.

Sist, men ikke minst, er den røde julesekken fra BIR grei å ha på julaften. Alle husstander kan hente en julesekk gratis på alle BIRs gjenvinningsstasjoner. Fyll den med gavepapir, isopor, vedsekker, blandingsemballasje, silkepapir, konvolutter med store plastvindu og alle typer gavebånd. Gavepapir består av en del leire og kjemikalier, og brenner dårlig og lar seg heller ikke gjenvinne. Til det er papirfibrene er for korte. Bruk den røde julesekken så slipper du å fylle opp restavfallsspannet ditt med juleboss.   

Gi miljøvennlige gaver
Det viktigste du gjør er å tenke over hva du legger under treet. Ikke kjøp ting som raskt blir til boss. Gå gjerne foran med et godt eksempel. Skriv en ønskeliste og be venner og familie om å gjøre det samme. Da kan du både få og gi brukbare ting. Slå deg gjerne sammen med andre og kjøp noe ordentlig. Skriv også på listen at gaver gjerne kan være brukt! Det er mye fint på bruktbutikker og finn.no, men mange er dessverre redd for å gi vekk brukte ting. Opplevelser som en konsertbillett, en deilig middag, et kurs eller et klippekort på tjenester som støvsuging eller vindusvask er fine miljøvennlige gaver.

FÅ TERNINGKAST SEKS PÅ JULEFEIRINGEN

  1. TENN GJERNE LYS: Helst lys av stearin og ikke av fossilbasert parafin som slipper ut klimagasser. Parafinlys avgir flere sotpartikler, er mindre miljøvennlig og mer brannfarlig.

  2. BRUK HANDLENETT UNDER JULEHANDELEN: Da sparer du mange miljøet for mange plastposer og du slipper å stappe kjøkkenskuffen full av sammentrykte poser.

  3. UNNGÅ ENGANGSTING: Papirservietter er lett å vende seg av med. Den gode gamle tradisjonen med tøyservietter passer fint til et lekkert pyntet julebord. De kan vaskes og brukes igjen og igjen. Engangsfat, -kopper og -glass fyller fort opp restavfallsspannet.

  4. EKTE JULETRE: Velger du et kortreist lokalt dyrket tre, tar du et velluktende miljøvalg inn i stuen.

  5. GÅR DU LIKEVEL FOR PLAST JULETRE?: Velg et som er laget av PE-plast og ikke av PVC som må tilsettes mange miljøgiftige kjemikalier før det blir til et juletre. Kjøp et skikkelig tre som du kan bruke i mange år.

  6. PYNT TIL JUL: Finn ting i skogen. Granbar lukter nydelig i huset og pyntet med sløyfer og kongler skaper det en fin stemning. Kristtorn og kranser, mose og blåbærlyng er også fint. Det er nok å velge blant etter at du har kommet deg over dørstokken.

Nyttårsønsket vårt for å øke kildesorteringen og redusere restavfallsmengden er selvfølgelig god merking på all emballasje som forteller oss forbrukere hva som skal kastes hvor. Og tenkt om all emballasjen var 100 prosent gjenvinnbar! Tydelig merking er viktig. Det vil øke kvaliteten på råvarene som leveres videre. Mange flinke kildesorterere gir et miljøbidrag hver eneste dag mens de sorterer avfallet sitt. Om all emballasjen var designet for gjenvinning ville det blitt lettere å få større miljøgevinst både for kildesorterere og for oss som skal håndtere avfallet etter julefeiringen. Heldigvis ser vi en fin utvikling – mer emballasje er godt merket og stadig flere kildesorterer med glede.