30. juni 2021 la en stolt byrådsleder, Lubna Jaffery, ned grunnsteinen for BIRs nye bossnetterminal og hovedkontor.

Dette er en merkedag for Vestlendingenes egen miljøbedrift, sa konsernstyreleder Aslak Sverdrup. - Det er mye planlegging og arbeid som ligger til grunn for å komme dit vi er i dag.

- Vi har tatt mange viktige beslutninger for å starte prosjektet og masse grunnarbeid er gjort. Alle fasene skal gjøre gjennomføringen av prosjektet og verdien av det ferdigstilte byggverket best mulig for de som skal jobbe der, for våre eiere og alle i BIRs kunder, sa Sverdrup. – For å få til et slikt prosjekt må man bruke kunnskap fra mange ulike fag. Samarbeidet i et slikt prosjekt er utrolig viktig, og vi er glade for at det fungerer veldig bra. Valgene vi tar skal være gode for de som jobber her, for byen vår og for verden. Seremonien i dag er viktig fordi den markerer begynnelsen på byggearbeidene i dette spennende og for mange veldig viktige prosjektet.

Sirkulære BIR fronter gjenbruk

- Dette er en stor dag for oss alle, sa konsernsjef Borghild Lekve. - Vi ser fram til å flytte inn i nytt bygg. Det nye bygget skal også huse et visningssenter der publikum skal kunne inviteres inn og følge bossets reise. Her vil vi legge vekt på hvilke valg hver av oss kan gjøre for å bidra til mindre forsøpling og mer miljøvennlig håndtering av avfall.

Høy miljøstandard og bevisste valg er nøkkelord for selve bygget, noe som også gjenspeiles i at bygget vil bli Breeam-sertifisert. BIR ble nylig kåret til årets sirkulære bedrift i Norge, og den sirkulære tankegangen preges også selve flyttingen der vi vil legge stor vekt på ombruk og unngå å kjøpe nytt.

- Når vi flytter skal vi unngå å kjøpe noe nye møbler og interiør fordi vi tar med oss det vi har og dersom det ikke passer helt inn, vil vi benytte gode ombruksspesialister til å hjelpe oss til å fornye og tilpasse det. Vi kan fornye oss i nytt bygg ved gjenbruk og ombruk.

- Jeg ser fram til å flytte inn i et nytt og flott miljøvennlig bruk der vi skal ta vare på historien til BIR samtidig som vi fornyer oss og skaper gode produkter og tjenester til våre kunder og godt arbeidsmiljø for våre ansatte, sier Lekve.

Stolt byrådsleder la ned grunnsteinen

Byrådsleder Lubna Jaffery sto for den høytidelige og historiske grunnsteinsnedleggingen og hadde masse godord til BIR;

- BIR driver problemløsning på olympisk nivå, sa hun og fortalte om bosshenting i smale smitt og smau, året rundt og i all slags vær og føreforhold. I all bergensk beskjedenhet, vi er i verdensklasse når det kommer til bruk av teknologi og bosshåndtering. Du får ikke en god by uten gode bossfolk, sa hun.

- Jeg er stolt over at det er så flinke folk i BIR og at det flinke folk i kommunen som har turt å stikke hodet frem og satse på dette. Vi har et par andre byer som kan misunne oss. BIR er viktig for Bergen og BIR er et viktig verktøy for at Bergen skal kunne bli Norges grønneste by. Nå kommer BIR bokstavelig talt midt i sentrum med flotte nye lokaler og bossnetterminal. Dette en stor og viktig dag for Bergen.

- Bergenserne får et system i verdensklasse. Bosspannene forsvinner fra gatene, det blir mindre synlig boss i gatene, en bedre by, og det kan vi glede oss over. En stor gratulasjon til BIR og alle bergensere og lykke til med arbeidet frem til  ferdig bygg i starten av 2023.