Ta vare på maten!

Tid: Torsdag 28. november kl. 18-20
Sted: Bergen Offentlige Bibliotek, hovedbiblioteket
Inngang: Gratis
Type arrangement: Foredrag/kurs
Arrangør: Grønne verdier

Mange lurer på hva BIR gjør med matavfallet og hvilke planer vi har for god utnyttelse av ressursen. Dette skal du få lære mer om, sammen med lynkurs i matredding, spennende foredrag om potensialet i svartelistede planter, info om hvordan insektlarver kan utnytte matavfallet vårt og minikurs i kompostering. Det blir også smaksprøver på larver, matredderjuice og parkslireknesirup.

Kurs- og foredragsholdere:

  • Mette Nygård Havre fra folkebevegelsen @spisoppmaten innleder kvelden med et lynkurs i matredding.
  • Siren Elise Wilhelmsen, som holder på med en ph.d i design, tar for seg svartelistede planter og undersøker deres potensiale som ressurs.
  • Kari Mjømen og Toralf Igesund fra BIR forteller om planer for matavfallet. Her skjer det mye spennende!
  • Alexander Solstad Ringheim fra Invertapro forteller om hvordan de oppsirkulerer effektivt organisk avfall til høykvalitets protein – ved hjelp av insektlarver. De lanserte nylig et insektbrød i samarbeid med Meny.
  • Bybonden Ida Kleppe holder minikurs i kompostering, hvor hun tar for seg både bokashi, varmkompost og hagekompost.Metamorfose - temporært designlaboratorium

Tid: Torsdag 28. november kl. 09.00-20.00
Sted: Fakultet for kunst, musikk og design (KMD), Møllendalsbakken 61
Inngang: Gratis
Type arrangement: Utstilling
Arrangør: Fakultet for kunst, musikk og design - Universitetet i Bergen

Begrepet metamorfose beskriver i naturen en gjennomgripende forvandling, omdanning eller endring. Kjente eksempler er sommerfuglens utvikling fra larve til flygende insekt, froskens forvandling fra rumpetroll til voksent amfibie. Men også vår egen eksistens, som likeledes gjennomgår ulike mentale og kroppslige stadier i løpet av et liv, før vi til slutt blir innhentet av naturens kretsløp. I et større perspektiv har også maten, objektene, rommene, husene og byene våre blitt til gjennom transformasjon. Metamorfosen omfavner både det abstrakte og det konkrete og danner grunnlaget for å studere formasjon, dekonstruksjon og re-kreasjon fra ulike perspektiver og på ulike stadier i designprosessen.

Med utgangspunkt i avfall og gjenbruksmaterialer, har designstudentene på 2. året bachelor gjennom ti uker undersøkt gjenvinnings- og gjenbruksmuligheter. Det som for andre har vært verdiløst boss, er dette prosjektets ressurs. Gjennom ulike øvelser har studentene utviklet egne metoder for å gjenkjenne muligheter og alternative bruksområder. Prosjektet vises for publikum i Gjenbruksuken 2019, med utstillingsåpning onsdag 27. november.