Frokostmøte: Hvor skapet skal stå!

En samtale om klær, industri, miljø, bruk og forbruk

Tid: Fredag 29. november kl. 08.30-10.00
Sted: Amalies Hage, Bergen Offentlige Bibliotek, hovedbiblioteket
Inngang: Gratis
Type arrangement: Foredrag
Arrangør: Naturvernforbundet Hordaland

Vi har fått øynene opp for klesskapet som kilde til klimagassutslipp og forurensing. Lurer du på hvilken betydning klesindustrien og klærne dine har for miljøet? Og hva vi som enkeltmennesker og samfunn kan og bør gjøre for å få mer bærekraftige klær?

Ingun Grimstad Klepp fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO er kanskje den forskeren i Norge som vet mest om hvordan vi kjøper, eier og bruker klær. I tillegg har hun jobbet mye med tekstiler i et miljøperspektiv, og er en tydelig stemme i samfunnsdebatten. På dette frokostmøtet stiller hun i samtale med Janne Melbye Gillgren, Fagrådgiver for miljøvennlig forbruk i Naturvernforbundet.

Sammen kan de svare på alle spørsmålene du skulle ha om klær, klesindustri, miljø, bruk og forbruk – og forhåpentligvis vise oss hvor skapet skal stå!

Interessert? Gå til arrangementet på Facebook.

 

 

Reparasjons- og redesignverksted

Tid: Fredag 29. november kl. 14-17
Sted: Impact Hub Bergen, Holmedalsgården 3
Inngang: Kr 350, egen påmelding
Type arrangement: Kurs/verksted
Arrangør: Impact Hub Bergen og Naturvernforbundet Hordaland

Reparer hullene i dine slitte klær, juster lengden på buksene dine, gjør en gammel kjole om til en bluse, eller en t-skjorte om til et skjørt… Muligheten er mange, og dette er bare noe av det du kan lære på reparasjons- og redesignverksted med bergensbaserte skredder og designer Nayaritas. Vi stiller med utstyr, symaskiner og ekstra materiale, men ta gjerne med deg egen symaskin!

Pris for kurset er kr 350 og det er begrenset antall plasser.

Påmelding: Send en e-post til nayarit.bustos@gmail.com

Interessert? Gå til arrangementet på Facebook.

 

 

Klesbyttefest

Tid: Fredag 29. november kl. 15.00-19.00
Sted: Studentsenteret, Universitetet i Bergen
Inngang: Gratis
Type arrangement: Byttemarked
Type arrangement: Framtiden i våre hender, Spire og RE:ACT

Har du noen klær i skapet ditt som ikke lenger får din fulle kjærlighet? Eller har du bare en trang til å bytte til deg et par kule bukser? Da er du hjertelig velkommen til FIVH, Spire og RE:ACTs klesbyttefest på Studentsenteret fredag 29. november!

Tenk globalt, lev lokalt: gjennom bytting hjelper du å redusere den globale innkjøpssummen, og gir klær en mulighet til et lengre og bedre liv.

Hvordan: ta med deg de klærne du gjerne vil bytte fra deg, helst klær i god kvalitet, og finn deg noe nytt og spennende. Man kan ta med seg alt fra 2 til 20 plagg, men man får maks 10 kleslapper til bytting. Enkelte plagg vil være verdt forskjellig mengde lapper.

Levering av klær vil finne sted fra klokken 14 til 16, i andre etasjen på Studentsenteret. Selve byttefesten vil finne sted fra 16.30 til 18.00.

Hvis man av en eller annen grunn ikke har noen klær å bytte bort, men fortsatt vil komme og lette etter et par kule ting, er det også lov. Da vil vi be dere om å donere en solidarisk sum til en veldedig organisasjon.

Interessert? Gå til arrangementet på Facebook.

 

 

 

Symesterskap for alle

Tid: Fredag 29. november kl. 15.00-18.00
Sted: Fretex, Lars Hilles gate 14
Inngang: Gratis, åpent for alle
Type arrangement: Kurs/foredrag
Arrangør: Naturvernforbundet Hordaland og Fretex

Få inspirasjon og kunnskap til å gå i gang med dine egne reparasjons og gjenbruksprosjekter, og få hjelp til enkle reparasjoner og tilpasninger når vi inviterer til reparasjon og gjenbrukskveld på Fretex.

Isabell Klemetsen er utdannet designer og skredder, og driver Belle skredderi. Denne fredagen flytter hun systuen sin inn på Fretex, og hjelper deg med enkle reparasjoner og tilpasninger helt gratis.

Morten Wanvik var deltaker på symesterkapet. Fra 17:00 – 18:00 forteller han om sin vei til symesterskapet – og gir gode tips til enkle former for gjenbruk og råd om hvordan du kan tenke for å utnytte gamle plagg.

Interessert? Gå til arrangementet på Facebook.

 

 

Gjenbruksverksted

Tid: Fredag 29. november kl. 18.00-20.00
Sted: Fretex, Lars Hilles gate 14
Inngang: Gratis, egen påmelding
Type arrangement: Kurs/verksted
Arrangør: Naturvernforbundet Hordaland og Fretex

Lær mer om gjenbruk i praksis når Morten Wanvik fra symesterskapet holder gjenbruksverksted. På gjenbruksverkstedet vil du lære deg å sy et flott bærenett fra gjenbrukte tekstiler og få gode tips og råd av Morten.

Kurset er gratis, men har begrenset med plasser.

Interessert? Gå til arrangementet på Facebook.

Meld deg på her!

 

Grønn fredag

Tid: Fredag 29. november kl. 16.00-19.00
Sted: DNT Ung Bergen, Tverrgaten 4-6
Inngang: Gratis
Type arrangement: Byttemarked
Arrangør: DNT ung

Har du en delvis slitt ryggsekk? En litt for stor allværsjakke? Eller kanskje et par fjellsko du aldri bruker? DNT ung arrangerer igjen byttekveldsuksessen Grønn fredag, et motsvar til shoppingdagen Black Friday! 

Enorme mengder sports- og friluftsutstyr kastes eller ligger ubrukt i skap og bod, og vi ønsker å oppfordre til langtidsbruk av alle produkter som kjøpes. Grønn fredag er en nasjonal byttedag der du kan bytte inn friluftsklær og -utstyr du ikke trenger og samtidig gjøre noen skikkelig gode kupp. 

Den 29. november, samme dag som Black Friday, inviterer DNT ung-grupper over hele landet deg til å bli med til å ta vare på miljøet ved å gi friluftsutstyr og -klær et nytt og forlenget liv, i stedet for å kjøpe nytt. Utsikten blir jo ikke finere med en ny jakke... 

Konseptet fungerer som følger:

  1. Du kan BYTTE eller GI BORT utstyr til noen andre som trenger det. Lever inn noe og få muligheten til å bytte til deg utstyr du har bruk for. Ønsker du å gi bort uten å ta med deg noe er du selvsagt velkommen til det.
  2. Du kan SELGE utstyret ditt ved at vi merker produktet med pris og ditt telefonnummer, slik at kjøperen kan vippse deg penger. Du bestemmer prisen selv og kan velge om du ønsker å være der på kvelden om en kjøper for eksempel skulle lure på noe vedrørende ditt produkt.

Sats på opplevelser, ikke utstyr! 

Interessert? Gå til arrangementet på Facebook.